Oraşul Marinaleda este descris ca fiind o "utopie socialistă", însă care pare prea fantezist pentru a fi adevărat, scrie The Mirror.
Un oraş fără poliţie, fără criminalitate, foarte puţin somaj şi unde locuitorii au libertatea de a-şi construi unde vor casele pare o urbe desprinsă din romanele science-fiction.
Însă acest lucru se întâmplă în realitate. Marinaleda se află la câţiva kilometri de Sevilia, Spania, şi acolo locuiesc în jur de 2750 de persoane. Localitatea este condusă de către Juan Manuel Snachez Gordillo, care a devenit cunoscut ca fiind un fel de „Robin Hood spaniol”. Acesta se află la conducerea localităţii din regiunea Sevillia încă din 1979.
În oraş funcţionează o cooperativă agricolă unde lucrează aproape toată populaţia localităţii (2650 de angajaţi), iar fiecare angajat este plătit cu 1200 de euro pe lună, notează
Business Magazin.
În plus, Marinaleda le oferă rezidenţilor o casă, cu condiţia să o construiască singuri şi dacă au fost rezidenţi ai Marinaledei timp de cel puţin doi ani. Cărămizile şi mortarul sunt oferite gratis de guvernul local din Andaluzia, regiunea de care aparţine satul. De asemenea, persoanele care vor să-şi construiască o casă sunt ajutate cu arhitecţi, dar şi cu muncitori. Cei care se angajează să îşi construiască o casă plătesc câte 15 euro pe lună, dar încep plata abia după terminarea construcţiei. Datoria este moştenită de copii pentru a putea fi acoperite costurile.