Cât de dăunător este un meniu cu pizza şi paste?
„Pizza vine cu un aport cresut de carbohidraţi (prin cantitatea de făinos), dar şi de grăsimi saturate (brânză, mezeluri). Prin această asociere se aduce un aport ridicat de calorii, de aceea se preferă a se consuma 1-3 felii maxim/porţie”, subliniază nutriţionistul Anda Avramescu pentru Gândul.
Citeşte şi Cât de dăunător este uleiul pentru organism şi trebuie sau nu să renunţăm la acest produs?
„Pastele sunt o sursă bună de carbohidraţi complecşi, dacă sunt integrale, furnizând organismului o energie constantă, eliberată lent. Ele se recomandă în cazul sportivilor, pentru creşterea energiei la un efort susţinut. Asocierea acestora cu diverse sosuri albe, cu brânză sau uleiuri, le creşte aportul de calorii, ceea ce le contraindică în dietele pentru slăbit”, mai declară medicul nutriţionist.
Deşi inclusă în meniul nostru zilnic, brânza este un aliment bogat în calciu, vitamina D, dar şi în grăsimi saturate, ceea ce nu o recomandă în profilaxia bolilor cardiovasculare. „Există brânzeturi cu potenţial aterogen: brânză topită, Brie, Camembert, cu mucegai. Gorgonzola, parmezan, de aceea se recomandă consumul lor cât mai rar şi în porţie redusă. La femeile aflate la menopauză, brânza conferă un bun aport de calciu, vitamina D, B12, de proteine de calitate, dar în acelaşi timp şi de grăsimi. De aceea, se preferă cele cu sub 20% grăsime/100 g”, precizează medicul Anda Avramescu pentru Gândul.
Cât priveşte cafeaua cu lapte, aceasta ne poate face mai mult rău decât bine. „Cafeaua cu lapte este o combinaţie indigestă, care scade absorbţia de calciu din lapte”, precizează medicul nutriţionist.