„Conflictul sexual între bărbaţi şi femei poate duce la schimbări în forma organelor genitale”, este rezultatul unui studiu pe gândacii gropari (Nicrophorus germanicus).
Rezultatele au aratat că organele genitale ale gândacilor îşi schimbă forma atunci când ratele de împerechere sunt ridicate.
„Este fascinant modul în care evoluţia genitală poate avea loc atât de repede. În numai 10 generaţii se pot produce schimbări evolutive”, a declarat Paul Hopwood de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. Repetitivitatea împerecherilor ar putea duce, la masculi, spre o evoluţie a unor mai lungi organe genilate, iar la femele la organe genitale mai mari.
Sursa foto:commons.wikimedia
De asemenea, schimbările înregistrate la un reprezentant al unui sex s-au reflectat prin schimbări în forma organelor genitale ale partenerului de sex opus, arătând că a fost, de fapt, o co-evoluţie.
„Rezultatele noastre arată că un conflict sexual asupra împerecherii poate duce la schimbări co-evolutive în forma organelor genitale la gândacii gropari”, a adăugat Hopwood.
În timp ce mai mult sex, de obicei, este benefic pentru mascul deoarece îşi creşte numărul de potenţiali urmaşi, dar pentru femelă nu este atât de bun. În cazul femelelor, ea trebuie să se împerecheze de numai câteva ori pentru a fertiliza toate ovulele ei.
În plus, prea mult sex poate fi prea ”costisitor” pentru gândacii gropari de sex feminin, deoarece reduce capacitatea lor de a oferi îngrijire părintească urmaşilor.
Pentru acest studiu cercetătorii au selectat, în mod artificial, perechi de gândaci gropari, fie pentru a încuraja ratele de împerechere, fie pentru a reduse numărul acestora, în 10 generatii. După cercetare s-a constatat că această selecţie artificială a dus la schimbări în formele organelor genitale atât masculine cât şi feminine.
Sursa: Indian Express