Brânza Tofu, sursa de alimentare a sobelor şi aragazelor pentru un sat din Indonezia – FOTO+VIDEO
Satul Kalisari din Indonezia are aproximativ 150 de întreprinderi de producţie a brânzei tofu. Pe lângă faptul că acest produs este o alternativă perfectă într-un regim alimentar lipsit de carne, producţia tofu începe să ofere şi alte beneficii.
Producţia tofu presupune anumite etape şi ingrediente: multă apă – aproximativ 33 de litri pentru a obţine 1 kilogram de tofu, în care se adaugă acid acetic. Iar când întregul procesc este finalzat, apa folosită este direcţionată către sistemele de drenaj şi apoi ajunge în râurile din apropiere.
AFP, citat de Sciencealert, relatează că puterea acestei ape este, acum, valorificată. Şi anume, în cazul în care compoziţia se tratează cu un anumit tip de bacterii, într-un rezervor special, este produsă o cantitate semnificativă de biogaz. Acest gaz este apoi direcţionat prin conducte spre casele oamenilor, unde poate fi folosit pe post de combustibil pentru sobele/cuptoarele din gospodărie.
Satul a început cu un singur rezervor, iar acum există cinci rezervoare pentru gaz. Localnicii sunt siguri că acest lucru poate oferi energie curată pentru sobe, cuptoare şi alte aparate de gătit, suficientă pentru mai mult de 100 de gospodării. Inspiraţi de acest proiect, oficialii din satele şi oraşele vecine vizitează satul Kalisari, în speranţa de a pune în aplicare programe similare, cu sprijinul agenţiei tehnologice a guvernul indonezian.
Indonezia se numără printre primele cinci ţări ”vinovate” de emisiile de gaze cu efect de seră. Anul trecut, ţara a anunţat că va reduce emisiile de carbon cu 29 % până în 2030, iar acum este în proces de reducere a defrişărilor pe scară largă.
Această sursă nelimitată de biogaz este de trei ori mai ieftină decât convenţionalele rezervoarele de gaz reîncărcabile. Ei speră, de asemenea, că biogazul rezultat din producţia de tofu ar putea fi folosit pentru producţia de energie electrică.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm şi aceste articole:
Există o DIFERENŢĂ între produsele organice şi cele clasice, dar nu cea BUNĂ