Un nou studiu publicat în jurnalul Perceptual and Motor Skills susţine că alergatul în picioarele goale îmbunătăţeste memoria mai mult decât alergatul clasic, potrivit CSID.
Cei care aleargă desculţi susţin că acest tip de alergare poate corecta postura corpului şi încurajează alergarea pe partea din faţă a tălpii – care ar reduce riscul apariţiei accidentărilor, spre deosebire de alergarea pe călcâi.
Cercetătorii consideră că aceste beneficii s-ar putea datora cerinţelor suplimentare la care trebuie să facă faţă creierul. De exemplu, când alergi fără încălţări trebuie să eviţi pietre sau orice alte elemente care ar putea să-ţi rănească picioarele. Tipul de memorie testat de cercetători în studiu este memoria de scurtă durată, sau memoria de lucru.
Creierul foloseşte acest tip de memorie pentru a reaminti şi procesa informaţia. Memoria de lucru funcţionează mai eficient atunci când legi informaţii curente cu analogii care există deja în creier.
“Memoria de lucru a început să fie recunoscută ca o abilitate cognitivă crucială şi aceste descoperiri sunt importante pentru persoanele care încearcă să găsească o metodă distractivă de a-şi îmbunătăţi memoria de lucru”, a explicat doctorul Tracy Alloway, autorul principal al studiului.
În cadrul studiului, 72 de persoane au alergat fie desculţi, fie cu încălţări sport timp de 15 minute. Subiecţii au alergat într-un ritm comfortabil, ales de ei. Testele de memorie realizate după aceste sesiuni de alergare au arătat că persoanele care au ales să alerge desculţe au înregistrat rezultate cu 16% mai bune la testele de memorie.
”Lucrurile mărunte au deseori cel mai mare impact. Studiul nostru arată că ne putem mări potenţialul cognitiv şi ne simţim bine în acelaşi timp. Dacă ne dăm jos pantofii şi alergăm timp de 15 minute, la final vom fi puţin mai inteligenţi”, a explicat Alloway.
Sursa: CSID