O rachetă din carton lansată, duminică, de către o echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a zburat la o altitudine de 280 de metri şi a transportat un ou de prepeliţă care a ajuns înapoi puţin crăpat, evenimentul având loc în cadrul unui concurs de racheto modele.
Răzvan Pătcaş, preşedintele asociaţiei studenţeşti Euroavia din cadrul UTCN, organizatorul competiţiei, a declarat, duminică, presei, că la concurs au participat patru echipe de studenţi care şi-au construit singuri rachetele din carton.
„La concursul de racheto modele au participat patru echipe formate din studenţi UTCN. Misiunea concursului a fost transportarea unui ou de prepeliţă la o altitudine mai mare de 100 de metri şi recuperarea lui şi a rachetei în siguranţă la sol. Rachetele au un vârf din plastic, fuzelajul din carton, iar ampenajele au fost din lemn de balsa. Propulsarea s-a datorat unui motor care foloseşte un combustibil solid. În interiorul rachetei s-a găsit o paraşută care, la atingerea altitudinii, a fost evacuată, iar racheta s-a întors la sol împreună cu oul”, a spus Pătcaş.
Potrivit acestuia, în cadrul concursului studenţii au pus în practică ceea ce au învăţat la cursuri.
„Este un exerciţiu bun, ai mult de calculat şi vezi la final care este rezultatul calculelor tale”, a afirmat Răzvan Pătcaş.
Competiţia a fost câştigată de echipa Foxtronomy cu racheta „24K”, care a zburat la o altitudine de 280 de metri, iar oul de prepeliţă transportat a ajuns la sol doar puţin crăpat.
„Ne bucurăm că am câştigat, ne simţim foarte bine. Am lucrat două zile la realizarea rachetei, a fost un model simplu, vârf de plastic, fuzelaj din carton şi ampenaj din lemn de balsa. Am vopsit-o în auriu, iar numele rachetei vine de la aur de 24 de karate. Vom mai participa la concursuri similare”, a declarat Darius Varga, unul dintre membri echipei.
Fiecare membru al echipei a primit drept premiu câte un elicopter radio comandat.
Sursa: Mediafax