Home » D:News » De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine

De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine

De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine
Publicat: 17.05.2016
Deşi este meniul ideal, pentru mulţi dintre noi, mâncărurile tradiţionale româneşti “ne pot ajuta” să pierdem lupta cu kilogramele sau ne pot îngreuna digestia. Medicul Anda Avramescu spune de ce uneori ne pot face mai mult rău decât bine.
 
Ciolan afumat cu fasole. “Spre deosebire de iahnie, fasolea bătută are un indice glicemic mai ridicat, prin distrugerea bobului de fasole, adică este mai dulce. Nu e recomandat să asociaţi fasolea bătută cu carne, atunci când doriţi să scădeţi în greutate, ci cu legume crude sau gătite. Ciolanul afumat cu fasole nu reprezintă o combinaţie bună din punct de vedere nutriţional, prin asocierea dintre carbohidraţi şi grăsime animală. Acest fel de mâncare are o densitate calorică crescută, în plus este dificil de digerat.
Ba mai mult, cotletul şi ceafa de porc conţin multă grăsime animală de tip aterogen, adică nerecomandată celor cu afecţiuni cardiovasculare”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.
 
Sniţelele, chiftelele prăjite. “În general, produsele “pane” au un conţinut ridicat de grăsimi nesănatoase (grăsimi de tip saturat, mai ales dacă sunt din carne de porc, grăsimi care prin prăjire devin şi mai periculoase pentru circulaţie (grăsimi de tip trans). Prin conţinutul ridicat de grăsimi aceste produse aduc şi un aport crescut de calorii. Grăsimile trans sunt în plus şi grăsimi aterogene, cât şi cancerigene’’, spune Anda Avramescu.
 
Micii. “Sunt preparate tradiţionale din carne tocată (porc, vită) măturate cu supă de oase, cu adaos de grăsime şi condimente, de afanatori ( bicarbonat de sodiu) şi de conservanţi ( tip nitriţi). Au un conţinut ridicat de grăsimi saturate (aterogene), iar asocierea lor cu pâinea, alcoolul, îngreunează digestia. Pot conţine şi multă sare, fiind nerecomandate celor care suferă de hipertensiune”, afirmă Anda Avramescu
 
Ciorba de perişoare. “Conţine carne tocată asociată cu albuş de ou, orez, amidon, de asemenea, combinaţii indigeste”, mai spune Anda Avramescu.
 
Supa de găină (pasăre). “Mai ales din carne crescută organic, din pasăre de curte, este un preparat chiar fortifiant pentru organism. Nu se recomandă asocierea cu tăiţei sau găluşte, care conţin amidon şi mult ou, ci este de preferată asocierea cu legume, la care se adaugă condimente naturale: piper, cimbru, pătrunjel, chimion, tarhon’’, precizează nutriţionistul.
 
Ciorba de burtă. “Conţine proteine cu valoare biologică scazută şi multe grăsimi saturate. Asezonarea ei cu smântana creşte densitatea calorică şi afectează digestia. Nu se recomandă celor care suferă de gută, dar nici celor supraponderali. Este de evitat, chiar dacă se spune că e bună după un chef”, spune medicul Anda Avramescu.
 
Cozonacul. “Este un dulce concentrat, dar şi indigest prin combinaţia dintre făinos, zahăr cu grăsimi de tipul untului, margarinei, galbenuşurilor. Pentru că are o densitate calorică ridicată, nu e indicat să se consume mai mult de o felie pe zi”, subliniază Anda Avramescu.
 
Sursa: Gândul
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea Neagră
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea Neagră
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu
Campioana Gretel Bergmann, refuzată de Hitler la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin
Campioana Gretel Bergmann, refuzată de Hitler la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin
Creierul uman înțelege propozițiile scrise mai repede decât credeam, relevă un studiu
Creierul uman înțelege propozițiile scrise mai repede decât credeam, relevă un studiu