Artista specializată în animale sălbatice Esther van Hulsen şi Jørn Hurum, de la Muzeul de Istorie Naturală din Oslo, au desenat caracatiţa cu cerneala din săculeţul fosilei de moluscă.
Lumea din marea ca cerneala, de acum 95 de milioane de ani
Artiştii au desenat o caracatiţă de acum 95 de milioane de ani, după fosila reală, cu propria „cerneală” conservată în săculeţ.
Sursa foto: Stian Steinsli
Fosila unei caracatiţe cu numele animalier – ştiinţific – de Kauppia a fost conservată în condiţii excelente, cu săculeţul de „cerneală” din interiorul corpului intact. Jørn Hurum şi echipa sa de la Muzeul de Istorie Naturală din Oslo au extras puţin din cerneala fosilizată şi au transformat-o într-o pudră fină. Pudra era solubilă în apă şi şi-a păstrat splendida culoare sepia, chiar după 90 de milioane de ani, relatează laughingsquid.com.
Sursa foto: PalVenn
Ce este caracatiţa?
Caracatiţa (Octopus) este un gen de moluşte cefalopode, scrie Wikipedia. Corpul are forma unui sac. Capul prezintă doi ochi mari, o coroană de braţe (8-10), numite tentacule, prevăzute cu ventuze, şi o gură cu fălci tari. Corpul este acoperit de o „manta”. Nu are o cochilie propriu-zisă, ci o urmă de cochilie numită „os de sepie”. Caracatiţele se hrănesc cu crustacee, peşti etc. În corp, caracatiţa are o glandă plină cu un lichid brun (asemănător cu cerneala), care, eliminat în apă, o ajută să se apere de prădători . Majoritatea caracatiţelor folosesc această substanşă, atunci când sunt urmarite. Reprezentantul tipic al acestui gen de moluşte este caracatiţa-comună „Octopus vulgaris”. Caracatiţele sunt pescuite pentru carnea lor foarte apreciată în gastronomie.
Sursa: Mediafax