Un cercetător francez susţine că marile religii ale lumii vor dispărea treptat, dar sigur. Care este explicaţia din spatele acestui fenomen
Vreme de câteva milenii, au ghidat vieţile a milioane de oameni, însă se pare că acum sunt sortite pieirii. Oamenii de ştiinţă susţin că principalele religii ale lumii, printre care se numără creştinismul, islamismul, iudaismul, hinduismul şi budismul vor dispărea treptat, dar sigur.
Cercetătorii spun că aceste religii s-au dezvoltat pe baza diferenţelor dintre clasele sociale. Datorită faptului că ofereau oamenilor principii morale după care să trăiască, sistemele de credinţă au ajutat, mai mai mult sau mai puţin, la neutralizarea acestor discrepanţe.
Conform psihologului Nicolas Baumard, cercetător în cadrul École Normale Supérieure din Paris, stabilitatea pe care oamenii o obţinuseră a dus în timp la încetinirea ritmului de viaţă. Din acest motiv, susţine specialistul, astăzi se nasc mult mai puţini copii sau sunt concepuţi la vârste mult mai târzii.
Omul de ştiinţă francez spune că, în urmă cu aproximativ 2500 de ani, doar reprezentanţii elitei din Egiptul Antic, Mesopotamia şi cei care locuiau în zonele din estul Mediteranei adoptaseră acest stil de viaţă. Cu toate acestea, restul populaţiei a continuat să taibă un stil de viaţă precar şi să moară la vârste fragede. Drept rezultat, elita a început să promoveze venerarea zeilor moralizatori, ca o modalite de a împiedica marea masă a populaţiei să le ocupe poziţiile.
Cu totul alta este situaţia acum, când din ce în ce mai mulţi oameni beneficiază de avantajele unui trai decent. Specialistul francez susţine că, din acest motiv, marile religii vor avea din ce în ce mai puţini adepţi, până când vor dispărea definitiv.
Sursa: Mail Online
Vă mai recomandăm şi: Noile religii ale lumii – credinta in secolul XXI