Băuturile îndulcite cu zahăr ar putea fi cauza unui număr ridicat de decese
„Multe ţări din lume înregistrează un număr important de decese cauzate de un singur factor de nutriţie: băuturile îndulcite cu zahăr. Reducerea substanţială sau eliminarea din dietă a băuturilor îndulcite cu zahăr ar trebui să fie o prioritate globală“, a declarat coordonatorul studiului, dr. Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii „Friedman“ de Ştiinţe şi Politici ale Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts, potrivit CSID.
În primul astfel de raport global în privinţa băuturilor îndulcite cu zahăr, cercetătorii au estimat numărul deceselor şi dizabilităţilor cauzate de diabet, boli de inimă şi cancer în 2010. În urma acestei analize, dulci au fost incluse sucurile cu zahăr, băuturile energizante şi cele folosite de sportivi, băuturile tip ice-tea (ceaiuri) cu zahăr şi sucurile făcute în casă, care depăşeau 50 de kcal la 236 de mililitri. Pe lista respectivă nu au fost trecute sucurile realizate integral din fructe.
Experţii au analizat 62 de studii legate de nutriţie, efectuate în 51 de ţări, în perioada 1980 – 2010, la care au participat peste 600.000 de persoane. Au fost incluse şi informaţii legate de oferta de zahăr pe piaţa a 187 de ţări. Asta a permis analiza obiceiurilor de consum a unei segment larg, pe un areal extins. Pe baza acestei meta –analize, cercetătorii au calculate impactul direct al diabetului, obezităţii, bolilor de inimă şi a cancerului.
Rezultatele au arătat că, la nivel mondial, sucurile îndulcite ar putea cauza circa 184.000 de decese anual, din cauza îmbolnăvirii cu afecţiuni cronice cu potenţial fatal. Potrivit concluziilor studiului, aceste produse ar putea fi responsabile de:
133.000 de decese cauzate de diabet
45.000 de morţi pe fondul bolilor cardiovasculare
6.450 de decese survenite din cauza apariţiei cancerului.
Citeşte continuarea în CSID!