Un joc inspirat de catastrofa de la Cernobîl face furori în rândul intelectualilor din Rusia
După 30 de ani, catastrofa din 26 aprilie 1986 a inspirat un joc practicat de cetăţeni ruşi din cele mai nebănuite categorii sociale, potrivit RFI.
În Moscova şi alte oraşe din fosta Uniune Sovietică, unii entuziaşti îşi petrec week-end-ul prefăcându-se că locuiesc în „zona moartă” din Cernobîl. Nu este nimic altceva decât un alt episod din „moştenirea” lăsată de tragedia de acum 30 de ani, care mai include filme, cărţi şi jocuri video.
Concurenţii din acest joc folosesc ca decor construcţii abandonate din jurul Moscovei. Ei se ascund sub scări întunecate şi fac slalom printre obstacole, în timp ce încearcă să-şi depăşească rivalii în căutarea unor „artefacte magice”.
Potrivit scenariului, „artefactele” au calităţi speciale şi pot fi folosite pentru a-i vindeca pe concurenţii „bolnavi” din cauza radiaţiilor de la Cernobîl. Cernobîl care, conform aceluiaşi scenariu, a fost scena unei noi explozii nucleare în anul 2006.
Îmbrăcaţi în mutanţi, zombi şi luptători, participanţii la joc sunt împărţiţi în echipe şi primesc diverse porecle, pentru a se încadra mai bine în joc.
Dar cine sunt de fapt concurenţii? În timpul săptămânii, ei lucrează ca patroni de baruri, IT-şti, cameramani, artişti, avocaţi şi matematicieni.
Cum vine week-end-ul, ei îmbracă haina unor personaje mai mult sau mai puţin sinistre, într-o lume imaginară, în care oamenii au fost iradiaţi de noua explozie petrecută în joc la 20 de ani de la cea reală.
Concurenţii trebuie să plătească o taxă infimă organizatorilor, pentru a putea participa la acest joc, cunoscut drept „S.T.A.L.K.E.R.”, după numele unui popular joc video, de tip shooter.
Participanţii spun că nu e doar un joc pentru orăşenii plictisiţi, ci o provocare intelectuală care-i obligă să-şi folosească creierul, pentru a rezolva ghicitori imposibile.
Pentru alţii, este de asemenea un lucru ce le aminteşte de pericolele energiei nucleare.
Un jucător pe nume Nikolai Gorshkov avea doar un an când reactorul patru al centralei de la Cernobîl a sărit în aer. Bunicul său era pe atunci poliţist în Ucraina şi ca mulţi alţii a fost trimis în zona afectată de radiaţii, pentru a evacua populaţia.
Pentru el nu s-a găsit un leac magic, de genul celor căutate de concurenţii din jocul urban rusesc. Bărbatul a murit ulterior de cancer.
Sursa: RFI