8 efecte surprinzătoare ale ghimbirului
“Ghimbirul (cunoscut şi ca piperul alb) este numele unei plante aromatice bogate în uleiuri eterice, deosebit de preţuită în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh. În Canada, Australia, Jamaica, Kenya se consumă o aşa-zisă „bere” din ghimbir (ginger beer) care de fapt este o băutură non-alcoolică, răcoritoare. Substanţele active importante pe care le conţine ghimbirul sunt compuşi specifici numiţi gingeroli (fenoli, ulei volatile), efectele lor acoperind un spectru larg de afecţiuni sau probleme de sănătate”, spune medicul specialist în diabet şi nutriţie Luminiţa Florea pentru Gândul.
1. În răceală, ceaiul de ghimbir este un calmant ideal pentru inflamaţia gâtului, răguşeală şi febră. Acţionează asupra plămânilor, ajută la eliminarea mucozităţilor, are efect decongestionant respirator.
2. De asemenea, sub formă de ceai, are efecte remarcabile în tratarea edemelor.
3. Indigestia poate fi tratată cu ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută la uşurarea digestiei, elimină gazele, are efecte antiemetice (înlătură senzaţia de vomă).