Un nou studiu răstoarnă o teorie frecventă: jocurile video sunt benefice în dezvoltarea copilului
Încă de la apariţia jocurilor video, acestea au fascinat întreaga populaţie, indiferent de vârstă. Au fost realizate nenumărate experimente şi argumentate o serie de speculaţii cu privire la utilitatea jocurilor video. Adevărul este că jocurile video nu au fost un subiect plăcut, în ştiinţă, până în anii recenţi, când studiile au reuşit să le atribuie o serie de calităţi ajutătoare în dezvoltarea copiilor, relatează CSID.
Conform unui studiu realizat în anul 2013, fiecare tip de joc video stimulează o serie de abilităţi ale copilului, astfel, indiferent de genul jocului, toate au rol în dezvoltare. Jocurile de strategie sunt un foarte bun predictor al rezolvării de probleme. Deoarece acestea prezintă o serie de probleme, ajută la dezvoltarea abilităţii de a le rezolva atât din punct de vedere logico-matematic, cât şi din perspectivă euristică, prin cerinţa de a găsi soluţii inovatoare. Tot la rezolvarea de probleme ajută şi jocurile care presupun impersonarea anumitor roluri din viaţa de zi cu zi. Copiilor li se prezintă o serie de situaţii în care ei se pot afla în viitor, cerinţele fiind de a realiza cât mai bine sarcinile apărute ca urmare a respectivelor situaţii.
A fost demonstrat faptul că jocurile video sunt şi o bună modalitate de învăţare a limbilor străine şi dezvoltare a abilităţilor sociale, prin oportunitatea de a juca în mediul online împreună cu coechipieri sau împotriva adversarilor din diferite colţuri ale lumii.
Creşterea nivelului de creativitate a fost de asemenea corelată pozitiv cu jocurile video, însă nu şi cu orice altă formă de tehnologie precum telefoanele mobile, televizorul sau tabletele. Jocurile video cu caracter violent au avut un impact şi mai mare asupra dezvoltării creativităţii la copii.
Jocurile video sunt un bun ajutător în luarea deciziilor. Dat fiind faptului că majoritatea necesită un timp scurt de gândire şi acţiune, jucătorii tind să dobândească rapid abilitatea de a lua decizii cât mai prompt. Prin exercitarea regulată a acestor decizii, copiii îşi dezvoltă şi raţionamentul, ele devenind din ce în ce mai logice şi mai corecte, potrivit CSID.
Un studiu realizat în Boston a concluzionat faptul că jocurile video sunt un bun ajutor şi pentru chirurgi. Astfel, urmărind participanţii de când erau mici, până la maturitate, s-a concluzionat faptul că cei care s-au jucat în perioada copilăriei mai mult au dobândit la maturitate abilităţi chirurgicale mai bune, fiind astfel mai precişi dar şi mai rapizi şi eficienţi în munca lor.
De asemenea, datorită sarcinilor multiple oferite jucătorului spre a fi rezolvate, jocurile video dezvoltă abilitatea de coordonare şi orientare spaţială, precum şi atenţia distributivă, ca urmare a multiplelor „probleme” care se întâmplă simultan şi trebuie rezolvate.
Există desigur, în continuare, foarte mulţi sceptici cu privire la utilitatea jocurilor video, însă introducerea lor în sistemul educaţional creşte din ce în ce mai mult pe măsură ce studiile confirmă beneficiile acestora. Este de preferat, cu toate acestea, ca timpul de expunere la jocurile video să fie limitat, deoarece expunerea îndelungată poate crea probleme pe termen lung (de vedere sau ale coloanei vertebrale).
Sursa: CSID