În epoca dinozaurilor, Antarctica a fost o zonă împădurită, iar acum multe fosile, îngropate în gheaţă, aşteaptă sa fie descoperite.
Există, de asemenea, lacuri cu apă dulce, lichidă sub suprafaţa gheţii. Dintre acestea Lacul Vostok este probabil cel mai bine-cunoscut exemplu: acesta a stat în adâncimea îngheţată aproximativ 25 de milioane de ani.
Sursa foto:dailygalaxy
Acum, se pare că cercetătorii au descoperit un alt lac subteran. Echipa de cercetare a prezentat informaţiile la adunarea anuală a Uniunii Geofizice Europene (EGU) din Viena. Potrivit lor, acest lac este al doilea ca mărime după lacul Vostok.
Datorită analizei anumitor caracteristici geografice neobişnuite, folosind radar de penetrare a solului, oamenii de ştiinţă sunt capabili să facă presupuneri cu privire la ceea ce se poate ascunde dedesubtul gheţii.
Lacul în sine este de aproximativ 100 de kilometri lungime şi 10 km lăţime şi este în formă de panglică. De asemenea, acest lac pare a fi conectat la un canion aflat şi el sub gheaţă, iar canalele lacului duc departe şi pot asigura transportarea apei spre platoul îngheţat de la Vest şi în ocean.
Sursa foto: Youtube
Cercetătorii din Regatul Unit, din China şi SUA, se vor întâlni în luna mai pentru a discuta datele recepţionate de radare. Ei vor confirma existenţa atât a canionului, cât şi a sistemului subglaciar absolut. Ambele au un interes imens pentru biologi, care sunt dornici să exploreze ecosisteme care au rămas neatinse de zeci de milioane de ani.
S-a constatat că lacul Vostok, de exemplu, a prezentat semnă de viaţă ale microbilor simpli şi că familiile de microbi ar putea fi chiar înfloritoare la aceste adâncimi de gheaţă.
Lacul Vostok, încălzit eventual de o activitate hidrotermală – fluide mobile asociate cu activitatea vulcanică, a prezentat dovezi pentru mai mult de 3.500 de secvenţe de ADN, de la bacterii, la viruşi şi chiar la peşti. Cu toate acestea, studiul în cauză a fost pus la îndoială în mod deschis de către alţi cercetători. Este nevoie de mai multe date ca acest lucru să fie demonstrat.
Semne de viaţă într-adevăr au fost găsite şi în alte lacuri de pe întreg continentul îngheţat. Spre exemplu, Lacul Whillans conţinea 130.000 de celule pe mililitru de apă de lac subglaciar, similară ca densitate cu cele găsite în adâncurile oceanelor planetare.
Această viaţă microbiană a supravieţuit fără lumină solară timp de până la 1 milion de ani, ceea ce face, mai mult decât probabil, că urme de bacterii vor putea fi găsite şi în cele mai mult de 350 de lacuri subglaciare din Antarctica.
Sursa: IFL Science