India are primul aeroport care utilizează exclusiv energie solară.
Pe lângă costurile mai reduse investiţia are şi o importantă componentă ecologică deoarece va duce la o reducere de peste 300.000 de metri cubi de emisii de carbon care ar fi rezultat din funcţionarea termocentralelor în următorii 25 de ani.
Deranjaţi de uriaşele facturi de electricitate, managerii Aeroportului Internaţional Cochin din sudul Indiei au decis să schimbe radical situaţia.
Energia solară a început să fie folosită pe aeroport, la diverse instalaţii încă de acum trei ani. Atunci au început să fie instalate câteva panouri solare iniţial pe acoperişul terminalului „Sosiri”. A urmat montarea altora pe acoperişul unui hangar şi împrejurul acestuia.
Când efectul a început să se vadă în cifrele de pe facturile la energie electrică managerii au fost convinşi şi au decis extinderea proiectului.
”Am vrut să fim independenţi în ce priveşte elimentarea cu curent electric”, a declarat Jose Thomas, directorul general al aeroportului pentru CNNMoney.
Ca urmare, în 2015, aeroportul a angajat firma germană Bosch pentru construirea unei ferme solare pe o suprafaţă de două hectare de teren care stătea oricum nefolosit în apropierea aeroportului. Ferma solară este alcătuită din zeci de mii de panouri solare care generează o energie medie de aproximativ 50.000 de kilowaţi pe zi, iar surplusul de energie este stocat într-o reţea separată.
Astfel aeroportul internaţional Cochin, care este al şaptelea ca mărime din India, a devenit primul din lume alimentat exclusiv cu energie solară.
Investiţia a avut o valoare de aproape 9,3 milioane de dolari. Suma cheltuită va fi amortizată în mai puţin de şase ani, mai ales că acum nu vor mai fi plătite facturi la electricitate, consideră cei din conducerea aeroportului.