Decizia Indiei în privinţa celebrului diamant Koh-i-Noor aflat pe coroana Reginei Marii Britanii
După ce adjunctul procurorului general al Indiei a spus Curţii Supreme că nu va cere Marii Britanii retrocedarea diamantului cunoscut sub numele de Koh-i-Noor, care în prezent este montat în coroana regală britanică, guvernul indian şi-a schimbat poziţia şi a declarat că va face demersuri pentru recuperarea diamantului.
Oficialul indian a declarat luni că Marea Britanie nu trebuie să returneze diamantul, din moment ce acesta „nu a fost nici furat, nici luat cu forţa de către conducătorii britanici”, ci a fost oferit regatului în sec. al XIX-lea de către familia Maharajahului Ranjit Singh din statul Punjab.
Declaraţia a fost surprinzătoare, mai ales după decenii întregi de cereri de retrocedare a diamantului.
Pentru mulţi indieni, pierderea Koh-i-Noor-ului este simbolul subjugării Indiei puterii coloniale britanice, iar returnarea lui este văzută ca o compensaţie pentru secolele de exploatare economică.
Marţi seara, însă, ministerul indian al culturii a emis o declaraţie în care a subliniat că guvernul indian va face tot ce îi stă în putere pentru a aduce acasă diamantul.
În prezent, diamantul este montat pe coroana Reginei Mamă şi se află expus în Turnul Londrei. Koh-i-Noor, care înseamnă „Muntele de lumină”, a fost descoperit în minele Golconda în statul Andhra Pradesh.
Uriaş, perfect transparent, diamantul a fost pe rând în posesia prinţesei Mughal, a unor războinici iranieni, conducători afgani şi maharajahi indieni, iar în 1849 a fost oferit firmei britanice East India Company, care, la rândul ei, l-a oferit reginei Marii Britanii.
În timpul unei vizite în India în 2010, premierul britanic, David Cameron, a declarat că diamantul va rămâne în Marea Britanie. „Dacă ai spune ‘da’ la o singură solicitare, te-ai trezi că Muzeul Marii Britanii s-a golit. Mi-e teamă că trebuie să rămână unde se află acum”, a declarat David Cameron.
Sursa: Rador