Scheletul osos nu asigură doar structura pentru muşchi, ci contribuie în mod activ la sănătatea ta producând celule şi asigurând necesarul de calciu şi fosfor din organism. Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este capacitatea oaselor de a se regenera. Anual,5-10% din ţesutul osos al unui adult se regenerează. Cu toate acestea, semnele îmbătrânirii osoase pot apărea după 30 de ani. Degradarea se produce într-un procent mai mare decât regenerarea, ceea ce duce la instalarea osteoporozei şi a altor boli ale sistemului osos. Veste bună este că există câţiva paşi pe care îi poţi urma care te ajută să-ţi păstrezi sănătatea oaselor.
Consumă suficient calciu şi nu uita de vitamina D!
Pentru sănătatea oaselor nu trebuie să-ţi lipsească din dietă calciu, vitamina D, magnezi, acizi graşi omega-3 şi vitamina C.
Probabil ştii deja cât de important este calciul pentru dezvoltarea oaselor, dar ultimele studii arată că în lipsa vitaminei D, acesta nu este la fel de eficient. Calciul previne inflamaţia articulaţiilor şi artrita, favorizează contracţiile musculare, solidifică şi întăreşte oasele. Organismul nostru stochează excesul de calciu până la vârsta de 30 de ani, când densitatea osoasă ajunge la maximum. După această vârstă nu-l mai stochează şi trebuie să ne asigurăm tot necesarul din alimentaţie.Vitamina D asigură absorbţia calciului şi se sintetizează dacă stăm la lumina naturală. Deşi unii doctori recomandă suplimentele pentru sănătatea oaselor, există studii care sugerează că pot fi dăunătoare inimii. Doctorul Oz recomandă consumul a 1000-1200 mg/zi de calciu din surse naturale.
Sursele naturale cele mai bogate în calciu sunt: lactatele, seminţele neprăjite de susan, toate nucile şi alunele, legumele cu frunze verzi, varză, nap, quinoa, smochine, broccoli, fasole verde şi uscată, lapte de soia, lapte de orez şi soia.
Sursele naturale cele mai recomandate de vitamina D sunt: peştele gras, fructele de mare şi cerealele. Necesarul zilnic este de 400 UI de vitamina D dacă ai sub 60 de ani şi 600 UI dacă ai peste 60 de ani.
Un consum moderat de bere
Prea mult alcool poate scădea densitatea osoasă, dar un studiu al Universităţii Extremadura din Caceres a descoperit că un consum moderat de bere poate duce la oase mai puternice. Specialiştii cred că nivelul ridicat de siliciu din bere încetineşte subţierea oaselor care provoacă fracturile osteoporotice şi le întăreşte. De asemenea, berea este o sursă bogată de fitoestrogeni, compuşi asemănători cu estrogenii naturali, care ajută la menţinerea sănătăţii oaselor.Dr. Oz: Cum să-ţi păstrezi sănătatea oaselor.
Problemele de sănătate ale oaselor şi încheieturilor sunt atât de comune, încât prea multă lume se gândeşte că sunt ceva inevitabil şi aproape imposibil de tratat.
Scheletul osos nu asigură doar structura pentru muşchi, ci contribuie în mod activ la sănătatea ta producând celule şi asigurând necesarul de calciu şi fosfor din organism. Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este capacitatea oaselor de a se regenera. Anual,5-10% din ţesutul osos al unui adult se regenerează. Cu toate acestea, semnele îmbătrânirii osoase pot apărea după 30 de ani. Degradarea se produce într-un procent mai mare decât regenerarea, ceea ce duce la instalarea osteoporozei şi a altor boli ale sistemului osos. Veste bună este că există câţiva paşi pe care îi poţi urma care te ajută să-ţi păstrezi sănătatea oaselor.
Consumă suficient calciu şi nu uita de vitamina D!
Pentru sănătatea oaselor nu trebuie să-ţi lipsească din dietă calciu, vitamina D, magnezi, acizi graşi omega-3 şi vitamina C.
Probabil ştii deja cât de important este calciul pentru dezvoltarea oaselor, dar ultimele studii arată că în lipsa vitaminei D, acesta nu este la fel de eficient. Calciul previne inflamaţia articulaţiilor şi artrita, favorizează contracţiile musculare, solidifică şi întăreşte oasele. Organismul nostru stochează excesul de calciu până la vârsta de 30 de ani, când densitatea osoasă ajunge la maximum. După această vârstă nu-l mai stochează şi trebuie să ne asigurăm tot necesarul din alimentaţie.Vitamina D asigură absorbţia calciului şi se sintetizează dacă stăm la lumina naturală. Deşi unii doctori recomandă suplimentele pentru sănătatea oaselor, există studii care sugerează că pot fi dăunătoare inimii. Doctorul Oz recomandă consumul a 1000-1200 mg/zi de calciu din surse naturale.