Arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Prahova au descoperit, marţi, un mormânt vechi de aproximativ 5000 de ani, descoperirea fiind făcută pe un câmp aflat la ieşirea din Ploieşti spre Târgovişte, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit arheologilor, în zona respectivă se face o “descărcare” având în vedere că aici urmează să fie construit un cartier de case şi amenajat un drum. Arheologii au găsit mormântul principal al unui tumul care ar fi aparţinut unei persoane importante dintr-un grup de nomazi. La gâtul scheletului a fost găsit un colier, din cupru şi caolin, cu un pandantiv tip ochelari, singurul găsit în poziţia în care a fost pus iniţial.
„Sunt foarte importante pentru că le-am găsit în contextul în care au fost depuse, adică în mormânt. Le-am găsit în poziţia în care erau utilizate, la gâtul unui individ. Noi mai găseam astfel de piese, dar doar ne închipuiam că provin de la şiraguri. Acum avem clar o informaţie care nu lasă spaţiu pentru alte interpertări. Astfel de piese apar reprezentate pe stele funerare, în centrul Europei” a declarat pentru MEDIAFAX, Alin Frânculeasa, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova.
Potrivit sursei citate, în România, astfel de descoperire sunt rare.
“Descoperirea este foarte importantă din punct de vedere arheologic. Nu întâlneşti în fiecare zi o astfel de descoperire. Este al treilea colier de genul acesta, găsit în judeţul Prahova. Ele sunt extrem de rare în restul României, mai ales în morminte şi la 5000 de ani vechime. Mai sunt ceva piese, dar sunt mai recente” a mai spus Alin Frânculeasa, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova
În aceeaşi zonă, alte două morminte au fost descoperite.
Sursa: Mediafax