UPDATE 18:35 Contactul direct cu Staţia Spaţială Internaţională a fost realizat la ora 18:28 şi a durat circa 5 minute. În ciuda faptului că transmisiunea audio nu a fost foarte bună, elevii dâmboviţeni i-au putut trasmite întrebări astronautului Jeffrey Williams, care le-a şi răspuns. Organizatorii au spus că vor decodifica convorbirea şi o vor retransmite.
O altă încercare de a contacta Staţia Spaţială Internaţională s-a făcut în jurul orei 17:00, dar fără succes. Potrivit organizatorilor, o reţea lăsată deschisă de către ruşi ar fi bruiat semnalul.
Evenimentul de astăzi a fost primul contact radio oficial cu ISS realizat în ţara noastră.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea ”Valahia” din Târgovişte şi Vodafone Romania, sub patronajul agenţiilor spaţiale NASA şi ESA, precum şi a organizaţiei internaţionale ARISS (Amateur Radio on International Space Station).
”Proiectele ARISS urmăresc suscitarea interesului tinerilor pentru tehnologiile spaţiale şi de telecomunicaţii, concretizat în acest caz prin pregătirea şi realizarea unei legături radio directe între astronautul american Jeffrey N. Williams aflat pe orbită şi un grup de 20 de liceeni care îi vor adresa întrebări în direct, o premieră pentru România. Contactele ARISS presupun montarea şi testarea unui sistem de echipamente de radio-emisie şi recepţie sofisticate, capabile să urmărească şi să comunice în direct cu Staţia Spaţială Internaţională la distanţe foarte mari. Viteza Staţiei Spaţiale este de 28.000 km/h, traversând întreg teritoriul României de la Sud-Vest la Nord-Est în numai 45 de secunde”, se arată într-un comunicat al Universităţii Valahia Târgovişte transmis înaintea evenimentului.
Universitatea a demarat procedurile pentru realizarea acestui eveniment încă de acum patru ani şi a primit undă verde pentru pregătire din partea agenţiilor spaţiale în luna ianuarie 2016.
”Evenimentul este important pentru că este pentru prima dată în România când se va intra în dialog, pentru 10 minute, cu astronauţii de pe staţia spaţială. Nu este un interval de timp foarte mare, dar în schimb este foarte important pentru universitatea noastră, în primul rând, dar şi pentru judeţul nostru, pentru România. Există o posibilitate de 10% să nu reuşim conexiunea, dar am montat toate antenele şi colegii mei m-au asigurat că totul este în regulă”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii Valahia Târgovişte, Călin Oros.
Legătura în direct a fost realizată cu ajutorul reţelei Supernet 4G de la Vodafone România, care este partenerul tehnologic.
La eveniment a participat şi Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic.