Acest moment va rămâne în istorie ca unul dintre cele mai grave dezastre de acest fel din lume. Explozia a fost însoţită de emisii de gaz şi praf radioactiv, iar vânturile au purtat aceste scurgeri în toată Europa centrală şi de sud.
31 de oameni au murit în accident şi nenumărate vieţi au fost afectate pe termen lung din cauza expuneri la radiaţii.
Aproape 350.000 de oameni au fost forţaţi să se evacueze din propriile casele. Evacuaţi au fost cei din ” Zona Excluderii Nucreale”, care se extinde pe e o rază de 30 km în jurul centralei. Oraşul, care a suferit cea mai grea lovitură, a fost Pripyat, care a fost abandonat rapid şi a rămas gol până astăzi.
Mai jos veţi găsi imagini care prezintă zona afectată de explozia din Cernobîl:
La momentul accidentului, centrala electrică avea patru reactoare cu o putere de 1.000 de megawaţi la un loc. La al cincilea reactor se făceau lucrări.
Una dintre multiplele probleme se afla în structura de izolare a reactorului, care era construit în întregime din beton şi întărit cu oţel.
Cauza oficială a exploziei era un experiment de inginerie electrică, care a deviat de la plan.
Inginerii au vrut să testeze dacă era posibil să producă electricitate din turbine. Chiar dacă reactoarele au fost oprite, turbinele funcţionau încă inert. Pentru a efectua experimentul, ei au oprit mai multe comenzi automate de siguranţă ale centralei electrice şi, de asemenea, au eliminat majoritatea barelor de control ale centralei care aveau atât capacitatea de absorbţie a neutronilor, cât şi de a limita reacţia.
Într-o perioadă scurtă de timp, inginerii au scăzut prea mult nivelurile de putere ale reactorului.
Acea greşeală fatală a condus la o întreagă serie de decizii distructive, conducând în final la o explozie chimică masivă.
Bucăţi din metal au sărit departe de locul explopziei, provocând incendii unde au aterizat. Din cauza radiaţiei otrăvitoare, zona Cernobîl a fost declarată o zonă permanent interzisă.
Oraşul Pripyat, situat la puţin peste 1,5 km de centrala nucleară, era locuit în mare parte de muncitorii de la fabrică şi familiile acestora.
În ziua de după explozie, la 27 aprilie, civilii au fost duşi cu autobuzul, pentru puţin timp, pentru a-şi colecta toate lucrurile necesare.
Pentru a intra în oraş astăzi, vizitatorii trebuie să treacă prin mai multe controalele de securitate şi de autorizare corespunzătoare.
Rapoartele care au fost făcute citează că nici o fiinţă umană nu a rămas în acea zonă, în timp ce animalele încă mai trăiesc acolo.
Radioactiv a devenit tot: apa, solul şi aerul; toate pot afecta pe cei care se avântă în zona de excludere nucleară.
Greenpeace a estimat un total de la 100.000 la 400.000 de persoane care ar putea muri din cauza problemelor de sănătate cauzate direct de accidentul de la Cernobâl.
Sursa: Science Alert
Vă recoamndăm şi aceste articole: