„Ghidurile de nutriţie elaborate de specialiştii în domeniul sănătăţii organismului şi alimentaţiei arată o recomandare fermă de schimbare a obiceiurilor noastre alimentare actuale – pentru România sunt vizate în special obiceiurile tradiţionale româneşti, bazate pe un consum mare de carne roşie (porc, vită), derivate de carne procesate (tip mezel), grăsimi animale, gătirea prin prăjire, consumul crescut de pâine, cartofi şi făinoase şi introducerea ca stil de viaţă sănătos alternativ a dietei de tip mediteraneean. Ea stă la baza alimentaţiei oamenilor din ţări precum Italia, Grecia şi Franţa la care s-a observat, în ultimii 10-15 ani, o evoluţie staţionară a stării de sănătate, asta în comparaţie cu restul populaţiilor din Europa sau America unde s-au înregistrat adevărate explozii statistice ale bolilor metabolice cronice:- diabet, obezitate, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare şi neurologice degenerative, cancere”, spune medicul Luminiţa Florea pentru Gândul.
“În recomandarile acestei diete mediteraneene un rol important îl joacă grăsimile vegetale – în special uleiurile vegetale, seminţele şi oleaginoasele, care vin ca o alternativă la grăsimea animală clasică, demonstrată ca fiind foarte nocivă pentru organism.
Uleiul de masline se extrage din fructele proaspete ale măslinului şi este un ulei vegetal utilizat în special în alimentaţie, dar şi în alte domenii. Din punct de vedere nutriţional este una dintre cele mai importante surse de grăsimi mononesaturate din natură (73 g%), aşa numitele ”grăsimi bune”, şi cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate (11g%), numite şi ”grăsimi rele”, fără colesterol, fără glucide sau proteine, cu un conţinut relativ scăzut de vitamine sau minerale (excepţie vitamina E). Mare atenţie la aportul lui caloric ridicat – aprox 900 kcal/ 100 g (specific tuturor uleiurilor sau grăsimilor din natură), de aceea se recomandă prezenţa uleiului de măsline cu măsură într-o dietă echilibrată, sănătoasă, în special în forma lui crudă, ca adaos în salate sau mâncare la rece şi neprelucrat termic prin prăjire”, mai precizează medicul specialist în diabet şi nutriţie din cadrul centrului medical Pro Vita.
Vezi aici cele şapte beneficii ale uleiului de măsline în alimentaţia şi viaţa noastră