Cum putem supravieţui exploziei unei grenade? Doi prezentatori americani ne oferă răspunsul, într-un experiment inedit – VIDEO

11 04. 2016, 00:00

Imaginează-ţi că eşti la piscină împreună cu prietenii tăi şi, deodată, înspre voi sunt aruncate grenade. Ce faceţi în acel moment? Veţi începe să fugiţi? Vă veţi arunca în bazin? Pentru a nu încerca niciuna dintre aceste variante, prezentatorii Mark Rober şi Kevin Smith ne arată într-un videoclip cum să reacţionăm în cazul în care am fi puşi într-o asemenea situaţie.

Cele mai utilizate grenade sunt cele de mână anti-personal, cu întârziere şi fragmentare. Acestea sunt inofensive, până în momentul în care le scoatem acul de siguranţă. Dacă facem acest lucru, arcul grenadei se desprinde, percutorul este împins înspre capacul de lovire şi se produce o mică scânteie. Aceasta aprinde fitilul, a cărui capăt este conectat la un detonator, format dintr-o capsulă umplută cu material combustibil. Atunci când flacăra ajunge aici, se produce o explozie, în urma căreia fragmente din metal din carcasa grenadei sunt propulsate în exterior cu o viteză foarte mare, asemenea unor gloanţe.

Pentru nu a fi loviţi de fragmentele împrăştiate în urma exploziei, cel mai indicat ar fi să fugim cât ne ţin picioarele, să ne aruncăm apoi la pământ şi să încercăm să ne protejăm corpul cum putem mai bine. După cum ne demonstrează Mark Rober, la 4,5 metri distanţă faţă de locul producerii exploziei, şansa de a fi răniţi este de numai 1%.

Sursa:youtube.com/Mark Rober

Probabilitatea este la fel de mică şi în cazul în care ne-am afla în piscină. Motivul îl reprezintă faptul că, datorită presiunii din apă, fragmentele propulsate în urma exploziei se vor dezintegra înainte să ajungă să rănească pe cineva.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: EXPERIMENT cu urmări uriaşe. Un babuin a supravieţuit aproape 3 ani cu o inimă de porc. Cercetători: Şi omul ar putea la fel – FOTO+VIDEO

                                 O echipă de şoareci pleacă în spaţiu cu o misiune specială. Care este scopul ei – FOTO+VIDEO

                                 Un nou beneficiu URIAŞ al vitaminei D a fost descoperit recent de savanţi