Home » D:News » Patru tăbliţe din Grecia Antică dezvăluie modul în care erau formulate blestemele în trecut. ”Îi voi uni pe aceşti duşmani ai mei, în sânge şi cenuşă, cu cei morţi” – FOTO

Patru tăbliţe din Grecia Antică dezvăluie modul în care erau formulate blestemele în trecut. ”Îi voi uni pe aceşti duşmani ai mei, în sânge şi cenuşă, cu cei morţi” – FOTO

Publicat: 10.04.2016
Artefactele au o vechime de peste 2300 de ani.

În anul 2003, cinci tăbliţe de plumb au fost descoperite într-un cimitir antic, situat în zona de nord-vest a oraşului grec Pireu. Patru dintre aceste obiecte au fost inscripţionate cu invocaţii ale zeităţilor subpământene, cărora li se cerea să ucidă proprietarii unor taverne în cele mai groaznice moduri cu putinţă. Istoricii susţin că textele, datate în secolul IV î.Hr., oferă informaţii importante despre practicile sociale şi ritualice ale grecilor din vechime.

Cercetătoarea americană Jessica Lamont (John Hopkins University, SUA) a studiat artefactele, publicându-şi rezultatele în publicaţia ,,Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik” din Germania. În articol este precizat faptul că obiectele au fost descoperite într-un mormânt ce conţinea rămăşiţele incinerate ale unei femei tinere, alături de care au fost depuse vase de libaţie, dar şi alte ofrande destinate zeilor.

Iată ce ne spune textul înscris pe una dintre tăbliţele descoperite: ,,Hekate Chthonia, Artemis Chthonia, Hermes Chthonios, revărsaţi-vă ura asupra Phanagorei şi lui Demetrios şi asupra tavernei şi a tot ceea ce ei deţin. Îi voi uni pe aceşti duşmani ai mei, în sânge şi cenuşă, cu cei morţi. Nici măcar în următorii patru ani, ei să nu poată scăpa de acest blestem. Te voi uni în sânge atât de tare, Demetrios, încât să ţi se întâmple tot ceea ce poate fi mai rău”.

Tăbliţa inscripţionată cu blestemul aruncat asupra lui Demetrios şi a Phanagorei (Foto:livescience.com/Jessica Lamont)

Zeii Hermes şi Hekate erau adesea invocaţi în blesteme. Pe de altă parte, Artemis era asociată cu protecţia femeilor, însă în cazul de faţă ei i se cere să intervină folosindu-şi latura malefică.

Celelalte trei tăbliţe inscripţionate conţin texte similare. Conform cercetătoarei americane, ritualul reprezenta, de fapt, un act de disperare din partea celui sau celei care l-a performat. Mai mult decât atât, structura textelor sugerează că ele au fost inscripţionate de un scrib cu experienţă. ,,La vremea aceea, comandarea unei astfel de tăbliţe era una dintre măsurile cele mai drastice pe care le putea lua o persoană, atunci când dorea ca zeii să îşi revarse furia asupra cuiva. Achiziţionarea a cinci astfel de obiecte demonstrează faptul că starea de disperare a comanditarului/comanditarei atinsese apogeul”.

Pe suprafaţa celei de-a cincea tăbliţe nu au fost identificate inscripţii. Jessica Lamont este de părere că acest obiect nu era la fel de important precum celelalte descoperite în urmă cu 13 ani.

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: Cercetătorii germani au reuşit să realizeze secvenţierea celui mai vechi ADN uman descoperit până acum. Istoria este rescrisă – VIDEO

                                  Trei descoperiri arheologice care sunt mai înspăimântătoare decât filmele horror – FOTO

                                  MISTERUL celor 1.000 de cadavre găsite în mlaştinile din nordul Europei, pe cale de a fi elucidat? Teoria unui arheolog britanic

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase