Home » D:News » Vitamina D, vitamina soarelui. Cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?

Vitamina D, vitamina soarelui. Cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?

Vitamina D, vitamina soarelui. Cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?
Publicat: 03.04.2016
Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei, nu-i aşa?

Şi dacă v-aş spune că o astfel de vitamină chiar există?

Dacă nu mă credeţi pe mine, atunci în spusele oamenilor de ştiinţă trebuie să aveţi încredere.

Aceştia îşi pun mari speranţe în vitamina D – o vitamină care ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina solară, unele alimente sau suplimente.

Vitamina D – beneficii pentru sănătate

Să aflăm care sunt beneficiile esenţiale asupra sănătăţii dacă avem un aport normal de vitamina D:

  • menţine sănătatea sistemului osos din copilărie şi până la bătrâneţe

Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi.

  • vitamina D şi scleroza multiplă

Deşi scleroza este o boală autoimună, nu există o legătură clară care să stabilească dacă vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.

  • diabetul şi vitamina D

Unii specialişti cred că există o strânsă legătură între acestea, însă nu se cunoaşte cu exactitate care pe care o cauzează. Pe de o parte, există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să ţină la distanţă diabetul tip 2, iar pe de altă parte excesul de grăsime corporală, simptom caracteristic pacienţilor cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D în organism.

  • vitamina D şi slăbitul

E demonstrat ştiinţific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scăzut. Grăsimea ţine pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim şi să-şi facă treaba.
Nu este totuşi evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Însă un studiu restrâns arată că persoanele care urmează o dietă restrictivă caloric şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.

Citeşte în continuare pe Csid.ro.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase