Povestea profesorului român de la Stanford care a colaborat cu doi laureaţi ai premiului Nobel
Academicianul american Alvin E. Roth, laureatul Nobel pentru economie din 2012, îi mulţumeşte profesorului asistent Alex Nichifor în prefaţa cărţii sale „Cine, ce primeşte şi de ce?“ pentru contribuţia sa. Cum a ajuns românul profesor la universitatea St. Andrews din Scoţia, profesor asistent invitat la Stanford, SUA, şi bursier Marie Curie la universitatea St. Andrews?
„Mulţi dintre colegii mei actuali şi-au dorit într‑adevăr dintotdeauna o carieră academică, într-o formă sau alta. Eu nu am fost atât de hotărât, poate şi pentru că ar fi fost dificil să îmi doresc ceva ce nu ştiam că există“, spune Alex Nichifor, care a absolvit în 2005 Cibernetica la ASE.
Citeşte şi Descoperire IMPRESIONANTĂ: zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum – VIDEO
Citeşte şi Record pentru un tânăr artist român. Tabloul lui a fost vândut cu 4 milioane de euro – FOTO
El mărturiseşte că a descoperit cercetarea, aşa cum este ea înţeleasă în universităţile de top din occident, destul de târziu. În primul an de master a obţinut o bursă în Franţa, pe vremea când era încă oarecum dificil să studiezi în străinătate. „Am avut şansa să ajung la Universitatea din Toulouse, unde Jean-Charles Rochet şi Jean Tirole (laureatul premiului Nobel pentru economie în 2014) puseseră bazele unui departament extraordinar.“ Concurenţa cu ceilalţi studenţi era acerbă, însă era foarte motivat să reuşească şi, în contrast cu viaţa sa de student din România, unde în paralel cu şcoala a fost fie angajat, fie a încercat antreprenoriatul, singura preocupare a fost studiul; în 2007 a obţinut diploma de master.
„La început a fost mai dificil şi am avut momente în care nu am fost convins că am făcut alegerea potrivită: noua mea ocupaţie nu doar că era neplătită, ci în plus se dovedea a fi şi surprinzător de dificilă. Ulterior însă, rezultatele s-au îmbunătăţit.“ A ajuns să îi cunoască mai bine pe unii profesori şi în paralel a început să aibă acces la proiectele lor de cercetare şi să predea seminarii studenţilor din anii mai mici.
Citeşte în continuare pe businessmagazin.ro.