Pe lângă antioxidanţi, matcha conţine şi aminoacizi precum L-Theanine şi teina. Matcha are o contitate maimare de antioxidanţi pe gram decât fructele de padure, Goji, ciocolata neagră, nucile pecan, fructele Acai şi chiar spanacul. Faţă de ceaiul verde obişnuit, o ceaşcă de matcha conţine de peste 10 ori mai mulţi antioxidanti. Acest lucru se datorează faptului că pulbere matcha foloseşte întreaga frunză de ceai verde, în timp de infuzia oferă doar aproximativ 10% din nutrienţii plantei. Frunzele sunt aburite la fel ca în cazul ceaiului verde japonez, dar nu sunt laminate. În schimb, acestea sunt uscate, apoi sfărmate cu ajutorul unor pietre, iar pulberea verde rezultată este cunoscuta sub numele de matcha.
L-Theanine este un aminoacid foarte puternic ce are un efect relaxant asupra organismului. În schimb, teina (cunoscută şi sub denumirea de cofeină din ceai) este cea care oferă energie şi concentrare. Matcha conţine 34 de mg de teină, dar efectul său durează mai mult timp decât cel al unui expresso care conţine 60 mg de cofeină!
Consumat în trecut doar de călugarii budişti, ceaiul Matcha face parte din ritualul Zen de peste 800 de ani. În ultimii ani a devenit foarte popular şi în Occident şi a dus la dezvoltarea unei întregi industrii, fiind considerat un adevărat superaliment.