Afirmaţia vine în urma analizei dovezilor ştiinţifice care au constatat că această practica nu era mai bună ca un placebo în tratarea pacienţilor care au dureri de spate şi sciatică.
Anlizele raportează că a existat un număr mare de studii ştiinţifice, care cercetau eficienţa acupuncturii, dar „nu au fost găsite încă dovezi consistente şi convingătoare ale efectului de tratament specific pentru acupunctură”.
O mică durere de spate afectează aproximativ 1 din 10 persoane. Ghidul elaborat de Nice în 2009, cu privire la gestionarea timpurie a durerii lombare, recomandă furnizorilor de servicii medicale „să ia în considerare oferirea unui curs de acupunctură care cuprinde până la un maxim de 10 sesiuni pe o perioadă de până la 12 săptămâni”, citează vechiul ghid realizat de Institutul Naţional britanic pentru Sănătate şi Excelenţă.
Dar noile proiecte, care includ în lista afecţiunilor analizate şi sciatica, alături de alte dureri clasice de spate, prezintă următorul rezultat fără echivoc: „Nu oferiţi /propuneţi acupunctura ca remediu pentru durerile nespecifice de spate, cu sau fără sciatică”.
Profesorul Mark Baker, directorul departamentului de practică la Nice, a declarat: „Din păcate, există o lipsă de dovezi convingătoare a eficacităţii unor tratamente utilizate pe scară largă. De exemplu, acupunctura nu mai este recomandată pentru gestionarea durerilor de spate, cu sau fără sciatică”, a declarat profesorul .
Potrivit lui Mark Baker, acest lucru se datorează faptului că nu există dovezi suficiente pentru a demonstra că această practică nu este mai eficientă decât tratamentul cu placebo.
Edzard Ernst, profesor emerit în medicina complementară la Şcoala de Medicină de la Universitatea din Exeter, a salutat noile orientări.
„Este bine să vedem acum că cei de la Nice au găsit dovezile necesare. Nici manipularea coloanei vertebrale, nici acupunctura nu mai sunt susţinute de ştiinţă atunci când este vorba de tratarea durerilor de spate”, a declarat Edzard Ernst.
După ce au examinat 30 de cercetări, inclusiv studii clinice de control, autorii proiectului au ajuns la concluzia că, deşi acupunctura ar putea părea eficientă, dovezile de ansamblu au demonstrat că nu este mai bună decât un placebo.
Alte rezultate şi concluzii sunt: Codeina şi alte opioide slabe sunt recomandate doar în cazurile de durere acută şi numai în cazul în care alte medicamente anti-inflamatoarii nu pot fi luate sau sunt ineficiente. Electroterapia, cum ar fi ultrasunete, rămân pe lista procedurilor care trebuie evitate.
Sursa: The Guardian
Vă recomandăm şi aceste articole: