De ce facem cearcăne şi cum putem scăpa de ele?
Medicul oftalmolog Dan Georgescu spune pentru Gândul cum putem scăpa de ele.
Citeşte şi Genele noastre conţin fragmente de ADN non-uman. ”Am putea fi mai puţin umani decât am crezut”
“Cearcăne” este termenul folosit pentru o gamă largă de condiţii care dau ochiului un aspect obosit, trist, îmbătrânit sau bolnavicios. Indiferent dacă sunt produse de pungi, de şanţuri sau de un exces de pigmentare, dacă sunt permanente sau trecătoare, cearcănele au un impact estetic, psihologic şi social important.
Cearcănele sunt produse fie de o zonă de pigmentare anormală (prezente indiferent de direcţia luminii) fie când lumina vine de sus, de umbra produsă de pungile şi de şanţurile de sub ochi. Când lumina vine direct din faţă, umbra nu se mai formează şi acest tip de cearcane dispare sau devine aproape invizibil, spre deosebire de cearcănele produse de pigmentare”, spune medicul oftalmolog Dan Georgescu pentru Gândul.
Cearcănele apar de la o vârstă tânără, însă sunt legate frecvent de transformările normale din zona feţei, care apar o dată cu înaintarea în vârstă. “O hipertrofie a muşchiului orbicular sau o slăbire congenitală a septului orbitar la tineri poate produce cearcăne permanente, independente de starea de odihnă sau de sănătate a pacientului. De asemenea, un exces congenital de melanină (pigmentare) sau încreţirea pielii la joncţiunea dintre pleoapă şi obraz (din cauza mişcărilor pleoapei) poate da un aspect fals de umbră sau adâncitură din cauza diferenţei de culoare faţă de ţesuturile din jur.