De când au fost găsite, în secolul XVIII, oamenii de ştiinţă din întreaga lume au încercat să citească textele – cunoscute ca sulurile Herculaneum -, însă fără prea mult succes.
Acum, acest lucru ar putea fi realizat cu ajutorul unor scanere cu raze X de la Fondul European de Radiaţii Synchrotron.
Potrivit unui raport publicat de Guardian, cercetătorii de la Synchrotron, care sunt capabili să producă raze X de ”100 de miliarde de ori mai strălucitoare decât cele din spitale”, au reuşit să se uite în interiorul sulurilor carbonizate fără a le deteriora.
Astfel, echipa a constatat că sulurile au fost scrise cu cerneală metalică, un element surpiză pentru acele timpuri.
Deşi cercetătorii nu au reuşit să citească nimic din interiorul papirusurilor, înţelegerea modului în care ele au fost scrise le va permite să proiecteze metode mai bune pentru descifrarea textului, în cele din urmă.
Cu toate acestea, noile descoperiri sunt foarte importante pentru istorici şi arheologi, pentru că schimbă total cunoştiinţele lor despre modul în care oamenii antici au scris sulurile.
”De circa 2.000 de ani, am crezut că ştim totul, sau aproape totul, despre compoziţia cernelei antice folosite la scrierea papirusurilor. Studiile foarte specializate realizate la Synchrotronul european ne arată că trebuie să ne abţinem de la ideile noastre şi că cerneala conţinea metal, în special plumb, în cantităţi apreciabile”, a afirmat Daniel Delattre, unul dintre autorii studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Aceasta înseamnă că specialiştii ar putea fi capabili, folosind raze X similare, să decripteze şi alte texte necitite, decriptând astfel o adevărată comoară de date noi despre lumea antică.
Speranţa cea mai mare a istoricilor şi arheologilor este că într-o zi vor putea citi pergamentele, însă acest lucru nu se va întâmpla prea curând, potrivit Science Alert.
În anul 79, Muntele Vezuviu, un vulcan exploziv situat la circa 10 km de Napoli, a erupt şi a îngropat sub cenuşă două oraşe: Pompeii şi Herculaneum.
În interiorul unei biblioteci din Herculaneum existau o serie de suluri de papirus fragile, scrise de mână, despre care cercetatorii cred că cel mai probabil conţin operele lui Philodemus şi Virgil, doi profesori, filosofi şi scriitori extrem de influenţi. În 1752, cercetatorii au descoperit 1.800 din sulurile carbonizate. De atunci, descifrarea secretelor pe care le ascund acestea s-a dovedit extrem de dificilă deoarece o simplă adiere puternică este de ajuns pentru a le ruina pentru totdeauna.
Surse: Science Alert, Guardian