În anul 2000, Jimmy Wales, la vremea aceea antreprenor în domeniul divertismentului online pentru adulţi, punea bazele ,,Nupedia”. Aceasta se dorea a fi o enciclopedie virtuală, la care publicul să aibă acces în mod gratuit. Iniţial, proiectul trebuia să se bazeze pe articole ştiinţifice realizate de către experţi, profitul urmând să fie realizat din vânzarea de materiale publicitare postate pe site.
În anul următor, partenerul de afaceri al lui Wales, Larry Sanger, află de la programatorul Ben Kovitz de conceptul ,,wiki”. Acesta se baza pe faptul că materialele postate în cadrul enciclopediei virtuale puteau fi realizate de mai mulţi editori în acelaşi timp, iar aceştia nu trebuiau să fie experţi într-un anumit domeniu.
Wales a fost de acord cu ideea propusă iniţial de Kovitz, iar, astfel, la data de 10 ianuarie 2001 este lansată platforma ,,Nupedia”. La 5 zile după aceea, domeniul bazat pe conceptul ,,wiki”, denumit de Sanger ,,Wikipedia”, devine public.
Bogdan Enoiu, Jimmy Wales şi Adrian Thiess (Foto:McCann Bucharest)
Acum, la 15 ani de existenţă, Wikipedia se află pe locul cinci în topul celor mai accesate site-uri din lume. Până în momentul de faţă, pe platforma virtuală au fost încărcate peste 40 de milioane de articole, disponibile în 283 de limbi. Dintre materialele publicate, 420.000 sunt în limba română, fapt pentru care ţara noastră ocupă locul 25 în clasamentul mondial.
Wikipedia este din ce în ce mai accesată de pe dispozitivele mobile, printre care cele mai uzuale fiind smartphone-urile. Wales speră că, în viitor, compania sa va încheia un parteneriat cu marile nume din industria telefoniei mobile, pentru a oferi oamenilor acces gratuit la informaţie, din orice colţ al lumii.
Actualmente, pe site contribuie peste 80.000 de voluntari. Toţi folosesc surse importante de informaţii, cum sunt, de exemplu, BBC-ul sau CNN-ul. Există, însă, şi experţi care scriu din pasiune, doar pentru ca oamenii să ştie ce se petrece în jurul lor.
Jimmy Wales (Foto:McCann Bucharest)
Pe de altă parte, unii oameni de ştiinţă nu sunt de acord cu ideea site-ului Wikipedia. În cadrul ghidului lor de utilizare a surselor de informaţii, ,,Harvard Guide to Using Sources”, cercetătorii Universităţii Harvard susţin că platforma nu ar trebui să fie folosită de către cei care doresc să acceseze date de nivel academic.
Întrebat de Descoperă despre această situaţie, Wales a susţinut că site-ul pe care l-a creat nu fost conceput pentru a influenţa în mod negativ lumea ştiinţifică, ba din contră, ea are rolul de a-i informa pe cititori despre ultimele noutăţi din domeniile de cercetare. ,,Ne propunem să oferim publicului materiale de cea mai bună calitate. Mai mult decât atât, dorim ca platforma noastră să fie mai bună decât oricare altă enciclopedie disponibilă online. Chiar dacă vom realiza acest lucru, nu dorim, totuşi, ca site-ul să devină o sursă de informaţii de nivel academic. În general, nu ar trebui să folosim enciclopedii pentru a ne informa despre un anumit domeniu. Wikipedia ar putea fi folosită, însă, de către studenţi, ca punct de plecare în demersul lor de a se familiariza cu un anumit tip de informaţii. Prin urmare, de fiecare dată când este realizat un studiu ştiinţific referitor la calitatea articolelor postate pe Wikipedia, aflăm că materialele publicate de voluntari conţin informaţii având o calitate similară cu cea pe care o regăsim în paginile unor enciclopedii obişnuite”, a răspuns Jimmy Wales.
Jimmy Wales (Foto:McCann Bucharest)
Totodată, Wales nu este de părere că în viitor roboţii vor putea scrie articole pe Wikipedia: „Nu cred că aşa ceva va fi posibil în prezent. Avem anumite articole unde oamenii pot umple anumite şabloane cu un anume conţinut, iar informaţiile sunt puse de pe o bază de date, dar nu implică inteligenţă artificială. Nu cred că ne apropiem de aşa ceva. Nici măcar recenta competiţie dintre DeepMind şi un campion de go, care a fost învins de computer. Este un domeniu restrâns al gândirii umane. Încă nu am văzut ca un robot să scrie un paragraf frumos. Asta rămâne încă una dintre cele mai frumoase activităţi pe care noi le putem avea şi va mai trece mult timp până să se depăşească acest punct”, a exprimat fondatorul Wikipedia.
În cadrul unei conferinţe organizate la sediul agenţiei McCann din Bucureşti, marţi, 22 martie, Jimmy Wales a vorbit despre aceste subiecte, dar nu numai. Fondatorul Wikipedia s-a aflat pentru prima dată în ţara noastră.
Vă mai recomandăm şi:
O elevă din Bucureşti a uimit NASA cu o cercetare la care a muncit câteva luni: ”Este o performanţă”
Ce efecte are asupra oamenilor o conexiune proastă la internet
Schimbarea parolelor foarte des nu este foarte sigură. Ce pericole creează