Crucificarea lui Iisus Hristos reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente descrise în Biblie. Evenimentul este comemorat în fiecare an, de majoritatea creştinilor, în ziua Vinerii Mari. Cum s-a petrecut, într-adevăr, acest moment? Specialista în domeniul studiilor religioase Meredith Warren susţine că în paginile Cărţii Sfinte există numeroase contradicţii privind desfăşurarea episodului răstignirii.
Cercetătoarea menţionează faptul că în primele Evanghelii, cum este cea după Toma, nu este inclusă această scenă. Pe de altă parte, în toate Evangheliile canonice pe care le cunoaştem (cea după Matei, Marcu, Luca şi Ioan), este descrisă crucificarea, însă de fiecare dată într-un alt mod.
În niciuna dintre Evangheliile cuprinse în Noul Testament nu este descris cu exactitate modul în care Iisus a fost răstignit pe cruce. De exemplu, în Evanghelia după Ioan se vorbeşte de faptul că Mântuitorului i-au fost bătute cuie în palme şi în picioare. Acest caz apare şi în versetul 21 din Evanghelia după Petru, unde se menţionează că după ce Iisus a murit, i-au fost scoase cuie din ambele mâini.
Caravaggio – ,,Necredinţa Sfântului Toma” (Foto:theconversation.com/Wikimedia Commons)
Încă de la apariţia acestor scrieri, în secolele I-II d.Hr., mai mulţi creştini au susţinut că au identificat cuiele cu care a fost răstignit Iisus. Cu toate acestea, istoricii susţin că, deocamdată, nu pot asocia aceste obiecte cu momentul crucificării, descris în scrierile celor patru evanghelişti.
Prima reprezentare a răstignirii Mântuitorului datează din secolul al II-lea d.Hr. şi este cunoscută sub numele ,,Alexamenos Graffito”. Ea este de-a dreptul surprinzătoare, deoarece aici Iisus nu este glorificat, aşa cum suntem cu toţii obişnuiţi, ci, mai degrabă el este batjocorit. Istoricii spun că acest lucru este dovedit de faptul că Mesia apare reprezentat având cap de măgar. Conform specialiştilor, imaginea a fost realizată de către cei care se împotriveau cultului creştin, dar care cunoşteau, totuşi, unele elemente din doctrina acestuia. În reprezentare este redat următorul text: ,,Alexamenos îşi evnerează zeul”.
,,Alexamenos Graffito” (Foto:theconversation.com/Wikimedia Commons)
Cât despre modul în care Iisus a fost răstignit pe cruce, primele dovezi arată că acesta a fost legat de mâini cu sfori. Un astfel de exemplu este o piatră de inel, descoperită la Konstanz, Germania. Aici, Mântuitorul apare răstignit pe cruce, fiind înconjurat, de o parte şi de cealaltă, de cei care au venit să asiste la această scenă.
Piatra preţioasă descoperită la Konstanz (Foto:theconversation.com/British Musem)
Sursa: Mail Online
Vă mai recomandăm şi Brevetele lui Aurel Vlaicu şi Traian Vuia, salvate cu radiaţii ionizante