Pentru prima dată în istoria acestui maraton, a pus steagul României dincolo de cerul Polar. Tiberiu Uşeriu a trecut linia de stat la ora 4:44, după ce a alergat pe gheaţă 566 de kilometri, la temperaturi care au ajuns până la – 62 de grade.
La 56 de minute în urma sa a venit singaporezul Toh Poh Joo. Ceilalţi cinci competitori au sosit împreună: Michael Hull (Australia), Frank Fumich (SUA), Alex Nemet (SUA), Vlad Tănase şi Andrei Roşu.
”Şi avem un câştigător la ediţia 2016-a a Maratonului Artic 6633 Ultra: Tiberiu Uşeriu din România a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk azi la ora 01:00 (ora României). Tibi a condus de la început până la sfârşit şi a meritat! Este, fără îndoială, un campion meritat a ceea ce este probabil cel mai dur, mai friguros şi mai vântos ultramaraton de pe planetă. Foarte bine, omule!” au anunţat organizatorii maratonului.
Potrivit echipei sale, primul mesaj când a ajuns la finish a fost că a reuşit. ” A câştigat! Al doilea a fost: geaca mâine la împădurire, love! Bravo Tibi!! Ne bucurăm tare!”, a scris echipa sa Tasuleasa Social pe pagina de Facebook.
Tibi Uşeriu a condus cursa infernală de la început şi până la sfârşit, de cele mai multe ori s-a aflat chiar şi cu câteva ore înaintea celorlalţi concurenţi. A înfruntat temperatura care în unele zile a fost şi de -62 de grade, ninsoarea deasă şi vântul care a suflat cu peste 80 km/h.
Românii au participat la ultra-maratonul extrem pentru o cauză nobilă. Ei susţin proiectul Pădurea Copiilor, care promovează plantarea unui puiet pentru fiecare nou-născut din România şi reîmpădurirea terenurilor degradate din sudul ţării.
Bistriţeanul de 41 de ani s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuţa din Munţii Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase de iarnă şi a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista celui mai greu maraton din lume.
În afară de cei trei români, la maraton s-au mai înscris încă doi englezi şi doi americani şi câte un alergător din Scoţia, Franţa, Australia, Zimbabwe şi Singapore. Unii au renunţat însă pe traseu, din cauza condiţiilor meteorologice grele.
Maratonul arctic Ultra 6633 presupune alergarea pe gheaţă pe o lungime de 566 km, dincolo de Cercul Polar şi a început vineri, 11 martie, şi s-a terminat după 150 de ore de la start. Prima ediţie a maratonului a început în anul 2007 şi de atunci doar 19 oameni au reuşit să termine cursa.