Home » D:News » Investiţie uriaşă a norvegienilor în construcţia de autostrăzi pentru biciclete

Investiţie uriaşă a norvegienilor în construcţia de autostrăzi pentru biciclete

Investiţie uriaşă a norvegienilor în construcţia de autostrăzi pentru biciclete
Publicat: 21.03.2016
Norvegia, cel de-al 15 mare producător de petrol din lume, pare să fie interesată tot mai mult de energiile alternative şi investeşte masiv în proiecte ecologice.

După ce, nu cu mult timp în urmă anunţa că va începe construirea celei mai mari ferme eoliene din Europa şi după ce a renunţat la operaţiunile de exploatare a cărbunelui, mica ţară scandinavă face un nou pas în acest sens: o investiţie impresionantă în infrastructura destinată biciliştilor. Aproape 1 miliard de dolari vor finanţa un proiect naţional de construcţie de „autostrăzi pentru biciclete” în apropierea a 10 mari oraşe. Ideea este de a crea artere cu două benzi care să faciliteze atât circulaţia bicicletelor în interiorul oraşelor, cât şi conectarea cu suburbiile fiecărei localităţi.

Deşi din cauza climei mai reci, în Norvegia nu este foarte popular mersul pe bicicletă, decizia face parte dintr-un plan mai amplu de diversificare economică prin care investiţiile în infrastructură vin ca un răspuns la scăderea drastică a preţului petrolului şi a pierderii locurilor de muncă asociată acestui fenomen.

Pe acest fond, ca tendinţă generală, ţările producătoare de petrol încearcă reducă dependenţa internă de consumul de combustibil pentru a economisi o cantitate mai mare pentru export.

Norvegia a început însă demult acest proces, prin promovarea automobilelor electrice şi interzicerea circulaţiei maşinilor în centrul capitalei Oslo. Autostrăzile pentru biciclete sunt un nou exemplu care arată că această ţară se îndepărtează uşor de consumul de petrol.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase