Este cunoscut faptul că strămoşii omului modern au avut, la un moment dat, o istorie comună cu Omul de Neanderthal. Recent, un cercetător spaniol a identificat dovezi care ne leagă trecutul de Omul de Denisova, o specie de hominid dispărută în urmă cu circa 30.000 de ani.
Rezultatele obţinute de Carles Lalueza-Fox, cercetător în cadrul Insitutului de Biologie Evoluţionară din Barcelona, au arătat că, în urma încrucişării celor două specii, a apărut un nout tip de hominid, având un sistem imunitar mult mai puternic decât predecesorii săi. Studiul omului de ştiinţă spaniol s-a bazat pe o serie de descoperiri, care pun în evidenţă faptul că, în momentul de faţă, există populaţii pe Glob care poartă gene similare cu cele ale Omului de Neanderthal sau ale denisovanului.
În acest sens, au fost luate în considerare studiile apărute în anul 2010, care demonstrau faptul că majoritatea europenilor de astăzi au în structura lor genetică elemente asemănătoare cu cele ale neanderthalienilor. Pe de altă parte, a mai fost studiat ADN-ul prelevat din osul unui hominid descoperit în peştera Denisova din Siberia.
Analizele efectuate pe materialul genetic au arătat că atât omul modern, cât şi Omul de Neanderthal şi denisovanul au avut un strămoş comun, care a trăit în urmă cu peste 600.000 de ani. Prin urmare, strămoşii noştri nu s-au intersectat doar cu specia dispărută a neanderthalienilor, ci şi cu Omul de Denisova.
O parte a ADN-ului rezultat în urma acestei încrucişări s-a transmis până astăzi. Purtătorii acestuia trăiesc acum în Melanezia, o regiune din Oceanul Pacific, care cuprinde teritoriul Papuei Noii Guineea şi insulele din apropierea acesteia.
Sursa: nytimes.com
Vă mai recomandăm şi: Suntem tot mai aproape de CLONAREA dinozaurilor. Ce au identificat cercetătorii americani în fosila unei femele de Tyrannosaurus Rex – VIDEO