Home » D:News » Câţi oameni poate suporta, de fapt, planeta pe care trăim

Câţi oameni poate suporta, de fapt, planeta pe care trăim

Câţi oameni poate suporta, de fapt, planeta pe care trăim
Publicat: 16.03.2016
Este o idee comună că suprapopularea este cel mai mare pericol la adresa planetei pe care trăim, iar deseori cercetătorii se întreabă dacă aceasta este o temere întemeiată şi dacă Terra a ajuns la un număr mare de oameni pe care nu îl poate suporta.

„Problema nu este strict legată de numărul de locuitori, ci de numărul de consumatori şi obiceiurile lor de consum”, explică David Satterthwaite, expert în cadrul Institului Internaţional pentru Mediu şi Dezvoltare din Londra, scrie Business Magazin!.

„Lumea este suficientă pentru nevoile tuturor, dar nu şi pentru lăcomia unora”, a completat acesta.

Numărul de „fiinţe umane moderne” (homo sapiens) de pe Terra a fost relativ mic până recent. Acum 10.000 de ani nu existau mai mult de câteva milioane de oameni pe planetă, iar pragul de 1 miliard a fost atins la începutul anilor 1800, scrie Business Magazin.

La momentul actual, populaţia planetei numără peste 7,3 miliarde, scrie Business Magazin. Potrivit unui studiu al Naţiunilor Unite, numărul ar putea ajunge la 9,7 miliarde până în 2050 şi la 11 miliarde la sfârşitul acestui secol, potrivit celor de la BBC.

Creşterea populaţiei este atât de rapidă încât nu putem estima care vor fi consecinţele; cu alte cuvinte, datorită faptului că ceea ce se întâmplă acum este fără precedent, nu avem cunoştinţele necesare pentru a înţelege modul în care planeta va reacţiona.
 
Întorcându-ne la studii, acestea arată că zonele în care populaţia va creşte sunt în general cele cu o amprentă redusă de CO2, astfel încât efectul asupra mediului nu va fi unul dezastruos. Cheia, notează mai mulţi cercetători, este ca locuitorii din aceste zone să nu îşi schimbe obiceiurile de consum.
 
Will Steffen, profesor emerit în cadrul Fenner School of Environment and Society at the Australian National University, este de părere că populaţia ar trebui stabilizată în jurul valorii de 9 miliarde, încercând apoi pornirea unui dificil şi îndelungat proces de reducere a acestui număr. Şi există deja anumite semne că natura lucrează în această direcţie: gradul de fertilitate a scăzut de la 4,7 copii pe femeie în anii ’70 la 2,6 copii în anii 2000.
 
Specialiştii sunt însă de acord asupra unui lucru: ar mai putea dura secole întregi până ce populaţia planetei să ajungă la o valoare pe care planeta să o poată suporta.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase