Regulile Convenţiilor de la Geneva vor trebui RESCRISE după apariţia acestor avioane

17 03. 2016, 18:00

Materialele care urmează să fie folosite pentru a face avioanele invizibile pe radar vor reprezenta cauza schimbării regulilor Convenţiilor de la Geneva, este de părere Bill Boothby, avocat specializat în domeniul militar. Acesta susţine că folosirea unor astfel de aparate de zbor este în contradicţie cu regulile general acceptate în cazul producerii unor conflicte armate.

În momentul de faţă, statele lumii investesc sume impresionante de bani în dezvoltarea unor „metamateriale”, care fac ca avioanele să devină practic invizibile pe radar. Deşi astfel de materiale sunt folosite deja în tehnica militară, Boothby previzionează că ele le vor permite armatelor să pătrundă în graniţele altor state chiar şi atunci când nu este declarată starea de război.

Fostul pilot menţionează faptul că soldaţii s-ar putea folosi de acest tip de camuflaj pentru a intra pe teritoriul unui stat ca şi cum ei nu ar reprezenta un pericol real. În această situaţie ar fi încălcate regulile ONU, care precizează că militarii trebuie să poarte asupra lor semne distinctive, pentru a fi recunoscuţi în teren de către inamic.

„Interzicerea totală a folosirii armelor este imposibil de realizat. Cu toate acestea, statele lumii şi-ar putea îmbunătăţi legislaţia, în scopul utilizării armamentului într-un mod cât mai sigur cu putinţă”, a declarat Biil Boothby.

Convenţiile de la Geneva sunt tratate internaţionale care fac referire la tratamentul aplicat civililor, prizonierilor de război şi a soldaţilor incapabili luptă, pe parcursul unui conflict armat . Ultimul document din cadrul acestei serii a fost semnat în anul 1949, însă există şanse ca un alt act să fie semnat în viitorul apropiat, ca urmare a dezvoltării rapide din domeniul tehnicii militare.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Un român conduce în continuare cel mai greu maraton din lume. Aleargă şi la – 47 de grade Celsius

                                  NASA: Februarie 2016, cea mai caldă lună de până acum

                                Noi progrese cu tehnologia Fuel Cell care poate alimenta un smartphone timp de o săptămână