Potrivit studiilor desfăşurate, cauza preliminară este fenomenul El Niño, care se produce în zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafaţă a apelor ocenului şi a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni şi inundaţii. O altă cauză este încălzirea globală generată de factorul uman.
Conform datelor NASA, luna februarie a acestui an a înregistrat o temperatură cu 1.35 grade Celsius mai mare decât media stabilită până acum, ceea ce a surclasat recordul stabilit în 1951.
Cel mai cald februarie a fost în 1998, cauzat de acelaşi El Niño. Februarie 2016 l-a depăşit pe cel din 1998 cu 0.846 grade Celsius. Cele mai neobişnuite temperaturi s-au înregistrat în emisfera de Nord, în regiunile Siberiei, Asiei Centrale, Canadei şi Alaskăi.
Înregistrările NASA sunt realizate în baza observaţiilor sateliţilor. Gavin Schmidt, directorul GISS, a spus că de obicei NASA nu obişnuieşte să reacţioneze atât de vizibil la înregistrările lunare ale temperaturilor, dar de data aceasta este vorba despre un record special.
Sursa: Diez