În urmă cu 5 ani, un cutremur cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter declanşa un tsunami extrem de puternic asupra coastei de nord-est a Japoniei. În timpul dezastrului, peste 19.000 de oameni au fost ucişi. Tot atunci, patru dintre reactoarele centralei Fukushima Daichii au fost distruse.
Curăţirea zonei a început încă din anul 2011, însă roboţii care au fost trimişi special în acest scop nu au putut face faţă cantităţilor imense de radiaţii şi au cedat. Problema este cu atât mai gravă, cu cât combustibilul folosit în reactoare se scurge din ce în ce mai mult în apele Oceanului Pacific.
Până acum, specialiştii Tokyo Electric Power Company au reuşit să îndepărteze numai 10% din totalul deşeurilor radioactive. Cea mai mare parte a acestora a fost îndepărtată din reactorul cu numărul 4 (1535 de bare de uraniu), deoarece aici nivelul de radiaţii este mai scăzut faţă de zonele în care se află celelalte instalaţii.
Deocamdată, nu există un robot capabil să ducă la îndeplinire planul autorităţilor japoneze. Eforturile vor fi cu atât mai mari cu cât construirea unui astfel de dispozitiv durează chiar şi doi ani.
Reprezentanţii companiei de electricitate din Tokyo susţin că planul de curăţire a zonei în care se află centrala de la Fukushima va fi pus în aplicare începând cu anul 2021. Totodată, specialiştii au estimat că efortul va necesita o perioadă de timp de circa 30-40 de ani.
Sursa: discovery.com
Vă mai recomandăm şi: Ce se întâmplă de multe ori în timpul zborului şi pasagerii nu au habar
O bacterie recent descoperită se HRĂNEŞTE cu pet-uri. ”Aceasta este cea mai bună soluţie ”