Ce efecte are asupra oamenilor creşterea presiunii atmosferice?
Durerile articulare, tensiunea arterială şi astenia sunt doar câteva dintre efectele variaţiei presiunii atmosferice care însoţesc, de cele mai multe ori, anotimpul călduros, scrie CSID.
Mediul înconjurător joacă un rol extrem de important în multe dintre procesele fiziologice şi asta deoarece organismul este într-o permanentă adaptare la schimbările de presiune atmosferică. Însă, atunci când schimbările sunt bruşte, organismul va consuma mai multă energie în încercarea de a se adapta, iar acest lucru poate determina apariţia unor probleme.
Citeşte şi Stresul ne poate AFECTA mai mult decât credem. Ce probleme de sănătate sunt cauzate de această stare
Durerile articulare
„Modificarea presiunii atmosferice, care de obicei apare înainte de schimbarea vremii, poate să aibă ca efect apariţia durerilor articulare. Articulaţiile sunt de fapt nişte structuri închise, compacte, care au o presiune intra-articulară. Atunci când există o diferenţă semnificativă între presiunea din interiorul articulaţiei şi presiunea exterioară, atmosferică, iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare, organismul va percepe acest lucru ca un factor periculos şi va genera un stimul agresiv, care se va traduce în durere”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.
De asemenea, acesta avertizează că persoanele expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulaţii îmbătrânite prematur ori cele care suferă de diverse afecţiuni.
Tensiunea arterială
Potrivit CSID, ca şi în cazul articulaţiilor, arterele şi venele au o presiune intra-arterială, care supusă presiunii atmosferice crescute din exterior, va determina modificări ale fluxului sangvin, ce se vor manifesta, de cele mai multe ori, prin modificarea presiunii arteriale sau alte probleme cardiologice.
„Nu întâmplător, primăvara este anotimpul în care se manifestă cel mai adesea afecţiunile cardiace şi creşte atât numărul infarctelor, cât şi al accidentelor vasculare cerebrale”, adaugă fizioterapeutul Bogdan Goga.
Astenia de primăvară
Astenia de primăvară este caracterizată de o stare de oboseală şi apare din cauza unor dezechilibre şi a faptului că organismul nu reuşeşte să se adapteze la schimbările de mediu în timp util. Resursele energetice sunt limitate, motiv pentru care, în încercarea de a se adapta, organismul oboseşte.
Vezi în CSID cum ajută mişcarea în combaterea acestor probleme!