Home » D:News » 6 reguli de la nutriţionist. Când ne fac bine alimentele şi când ne îmbolnăvesc

6 reguli de la nutriţionist. Când ne fac bine alimentele şi când ne îmbolnăvesc

Publicat: 29.02.2016
Fructele, produsele lactate sau cereale pot avea multe beneficii pentru organismul nostru, dar ne pot şi îmbolnăvi. Expertul în nutriţie, Anca Alungulesei, ne-a explicat cum să consumăm corect fiecare tip de produse.
1. Fructele
 
 
Fructele sunt bune pentru sănătate. „Depinde însă de cantitatea în care le consumăm. Multe dintre ele au un conţinut mare de fructoză, aşa că ajung să ne îngraşe. De aceea, trebuie să fim atenţi la cantitate şi la diversificare. Dacă ar fi să aleg câteva fructe benefice, acestea ar fi: fructele de pădure (catina, afine, mure), ananasul, pepenele, caisele. Toate conţin antioxidanţi şi foarte multe vitamine. O altă problemă a consumului de fructe este momentul în care le consumăm. Pentru că, dacă le vom consuma după masă, vom îngreuna digestia şi ele vor intra în putrefacţie.  E important să le consumăm între mese, pe post de gustare. Cel mai bun moment este dimineaţa. Pentru a slăbi, putem mânca: mere, pere, căpşuni, pepene, kiwi, chiar şi banană. Atenţie însă şi la cantitate”, spune expertul în nutriţie Anca Alungulesei, pentru gândul.
 
2. Produsele lactate
 
Produsele lactate sunt ideale într-un regim de viaţă sănătos, dar nu pentru orcine. „Laptele de origine animală se digeră greu, deoarece este nevoie de enzime digestive pentru proteine şi grăsimi, care tind să învelească stomacul şi să neutralizeze acizii gastrici. Multe persoane au probleme în digerarea laptelui, deoarece le lipseşte enzima numită “lactază,” cea care digeră “lactoza” din lapte. Această enzimă devine tot mai deficitară pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, există variante raw vegan de lactate. Sunt uşor de preparat acasă, sunt şi delicioase: lapte de migdale, caju, nucă de cocos, brânzeturi, maioneză, smântână etc”, spune expertul în nutriţie.
 
3. Cerealele
 
 
Cerealele au avantaje, dar şi dezavantaje. „Cerealele (grâu, secara, orz, ovăz) conţin gluten, aşa că le provoacă persoanelor care nu tolerează această substanţă tulburări digestive. De asemenea, majoritatea cerealelor pe care le consumăm nu sunt integrale. Asta înseamnă că sunt golite de fibre. Mai mult decât atât, sunt greu digerabile. Cu alte cuvinte, cu cât consumăm mai puţine cereale care nu sunt integrale, cu atât este mai bine pentru sistemul nostru digestiv”, declară Alungulesei.
 
4. Alimentele verzi
 
Alimentele verzi ne feresc de boli. „Cruciferele, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanţi şi alţi nutrienţi care susţin enzimele hepatice necesare pentru procesarea şi eliminarea toxinelor.
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Lemnul de santal, apreciat de întreaga lume pentru aromă, în pericol
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
Sex protejat pentru pescăruși? Orașul care vrea să le administreze păsărilor pilula contraceptivă
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
O boală cauzată de implanturile mamare a devenit tot mai răspândită
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun în peninsula coreeană
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații