O tânără din România a reuşit să uimească o lume întreagă, fiind unul dintre cei 105 câştigători din acest an ai ”Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, o distincţie acordată de conducerea SUA tinerilor specialişti din domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice, scrie romani-buni.info.
Viviana Gradinaru şi-a petrecut copilăria într-un sat cu mai puţin de 100 de locuitori, în nord-estul ţării. Interesul ei pentru natură a determinat-o să se înscrie la Facultatea de Fizică din Bucureşti, de unde s-a transferat în al doilea an de studiu la Caltech, una dintre cele mai importante universităţi din Statele Unite, unde a ales să studieze biofizică într-un laborator de neuroştiinţe. Viviana are un doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din SUA şi este profesor asistent la California Institute for Technology.
În 2010, Viviana a lansat un nou proiect care avea scopul de a crea ţesut invizibil care să permită vizualizarea circuitelor neuronale. În colaborare cu un inginer chimist, Grădinaru a reuşit să dezvolte o abordare pentru clarificarea ţesutului numită în prezent CLARITY. În acele din urmă, această abordare i-a permis să creeze organe întregi sau organisme transparente.
Doris Tsao, colega ei de la Caltech, spune: ”Ea este unică prin faptul că nu este doar un dezvoltator al unor unelte, ci pentru că încearcă să le aplice pentru a înţelege diverse tulburări psihice”, scrie the-scientist.com.
”Aceşti cercetători aflaţi la începutul carierei lor sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face faţă şi de a înţelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate şi bunăstare”, a afirmat preşedintele american, Barack Obama, care i-a felicitat pe laureaţi şi i-a încurajat să fie în continuare un exemplu ”al incredibilei ingeniozităţi a poporului american”.
Sursa: Gândul