„Standardul necesar, identic cu cel francez, este ca echipajul să acceadă pe schiuri sau rachete de zăpadă în zona de intervenţie, unde trebuie să găsească două victime îngropate în zăpadă. Tematica şcolii, elaborată împreună cu specialiştii francezi din Savoia, a avut în plus faţă de şcoala franceză şi accesul cu câinele prin mijloace alpine (rapel, lansare)”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.
La antrenamente au participat 54 de salvatori din 12 judeţe, între care şi echipajele canine candidate. Stagiul a fost organizat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Salvamont Argeş, la cabana Capra, pe Transfăgăraşan, în judeţul Argeş.
Proaspeţii absolvenţi sunt: Dumitru Pascu (Suceava) cu Erik, rasa Malinois, Robert Kovacs (Mureş) cu Tas, rasa Ciobănesc belgian, Dan Duca (Argeş) cu Haiduc, rasa Ciobănesc german, Ion Sănduloiu (Argeş) cu Dara, rasa Border collie, Lucian Kieltsch (Sibiu) cu Gun, rasa Labrador şi Cristian Brecica (Caraş Severin) cu Xara, rasa Malinois.
La antrenamente au participat şi ceilalţi doi câini specializaţi în salvarea din avalanşă din Romania, Helios (brevetat de Ministerul de Interne din Franţa) şi Vreni, primul câine brevetat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania, anul trecut. În acest moment, corpul de conductori pentru câini de este format din şase persoane cu un total de opt câini.
Sursa: Mediafax