Cel mai vechi obiect de pe Terra, descoperit până în momentul de faţă, este un meteorit. Acesta poate fi mai vechi decât planeta noastră, susţin cercetătorii australieni din cadrul proiectului „Desert Fireball Network”. S-a estimat că roca are o greutate de circa 1,7 kg şi o vechime de nu mai puţin de 4,5 miliarde de ani.
Meteoritul a ajuns de curând pe suprafaţa Terrei. Obiectul a fost observat de localnici pe cerul Australiei, în zona districtelor Maree şi William Creek, pe data de 27 decembrie 2015. Pentru a localiza meteoritul, specialiştii au folosit imaginile captate de cele 32 de camere amplasate în arealul de cercetare.
După ce sistemul video a fost montat, oamenii de ştiinţă au avut nevoie de doar 3 zile pentru a identifica meteoritul. Acesta a fost descoperit în zona Kati Thanda – Lake Eyre, fiind îngropat la 42 de centimetri în solul umed. Specialiştii au filmat momentul descoperirii şi l-au publicat pe site-ul YouTube:
„Acest meteorit are o semnificaţie specială, din moment ce sistemul nostru de observaţie a fost capabil să calculeze cu precizie zona în care el a căzut. Aceste măsurători ne vor ajuta să înţelegem contextul în care s-a format obiectul. Aceasta nu este decât prima dintre multele descoperiri de meteoriţi, care ne vor aduce informaţii inedite referitoare la evoluţia în timp a sistemului nostru solar”, a declarat liderul echipei de cercetare, Phil Bland.
Într-un interviu acordat unei televiziuni australiene, Bland a susţinut că meteoritul ar proveni, cel mai probabil, din zona orbitei planetei Marte.
Sursa: interestingengineering.com
Vă mai recomandăm şi: Descoperire ISTORICĂ. Teoria undelor gravitaţionale, emisă de Einstein, a fost CONFIRMATĂ: ”Au fost într-adevăr detectate” – Ascultă AUDIO momentul în care au fost detectate