S-a dovedit ştiinţific: muzica este mult mai benefică pentru noi decât se credea până acum
Cercetătorii finlandezi au confirmat: cântatul ajută la îmbunătăţirea funcţiilor creierului şi transmite o stare de bine persoanelor aflate în primele stadii de demenţă. Rezultatul a fost obţinut în urma finalizării unui studiu, care a inclus 89 de indivizi diagnosticaţi cu demenţă în stare incipientă şi moderată.
Pe parcursul a 10 săptămâni, subiecţii au fost învăţaţi să cânte diferite piese, dar şi să asculte cu atenţie melodiile pe care ei le preferau. Conform rezultatelor obţinute, s-a dovedit faptul că pacienţii care au participat la cursurile de canto, dovedeau capacităţi cognitive sporite. Această performanţă a fost obţinută îndeosebi în cazul indivizilor cu o vârstă mai mică de 80 de ani şi care manifestau simptomele demenţei în stare incipientă. În cazul celor care au fost rugaţi să asculte muzica lor preferată, s-a arătat că beneficiile apar doar la cei care erau diagnosticaţi cu demenţă în stare avansată.
Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă finlandezi au aflat că atât cântatul cât şi ascultatul muzicii ajută la reducerea depresiei. Acest rezultat a fost obţinut mai ales în cazul subiecţilor care sufereau de Alzheimer.
„Dat fiind faptul că, la nivel global, bolile asociate cu deficienţa de memorie sunt tot mai întâlnite, iar tratamentele de care dispunem nu dau întotdeauna rezultatele dorite, trebuie să găsim noi modalităţi de a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Conform rezultatelor pe care le-am obţinut, muzica ar putea fi folosită în mod eficient la tratarea unor boli cum este, de exemplu, demenţa. În acest sens, am putut demosntra că activitatea de a cânta îi ajută în mod special pe pacienţii care prezintă primele simptome asociate cu acestă boală”, a declarat cercetătorul finlandez Teppo Sarkamo.
Sursa: health.com
Vă mai recomandăm şi: Oamenii de ştiinţă au găsit ”comutatorul” GENETIC care ar putea DEZACTIVA obezitatea – VIDEO