6 alimente pe care s-ar putea să le consumi în mod greşit

10 02. 2017, 12:00

Deşi alegerea unor alimente sănătoase precum legumele, fructele sau ciocolată neagră  este un început, aceasta reprezintă doar primul pas.

Următorul, este să consumi într-un mod corect aceste alimente pentru a beneficia în întregime de vitaminele şi mineralele pe care le conţin. Tăiatul căpşunelor, evitarea  fructelor coapte, sau supra-gătirea broccoli-ului sunt câteva dintre exemple.

Iată modul corect de a  consuma şase alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească din dieta ta :

1. Ciocolata neagră

Ciocolată şi dulciurile sunt de cele mai multe ori catalogate că fiind nesănătoase, dar, acest lucru nu se aplică în cazul ciocolatei negre. Este un aliment plin de antioxidanţi numiţi flavanoide şi epicatechine care reduc tensiunea arterială, scad riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral şi menţin  circulaţia sângelui în organism.

În plus, această gustare delicioasă poate reduce nivelul de cortizol sau hormonul stresului, iar antioxidanţii ajută de asemenea la  protejarea pielii de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Totuşi, dacă mănânci prea multă ciocolată neagră, sau dacă produsul achiziţionat nu are un procent ridicat de cacao, s-ar putea să nu ai parte de toate aceste  beneficii.

Doctorii Michael Roizen şi Mehmet Oz susţin într-un articol publicat în „The Sun Sentinel” că nu ar trebui să consumi o tabletă întreagă, ci ar trebui să te limitezi la o porţie de 6-8 grame pe zi. În acest mod poţi să obţii toate beneficiile nutriţionale ale ciocolatei negre fără să consumi prea multe calorii. În plus, asigura-te că sortimentul pe care îl alegi are cel puţin 70% cacao şi evită-le pe cele cu crema, care conţin de obicei uleiuri nesănătoase.

2. Morcovii

Morcovii conţin o serie de nutrienţi şi vitamine precum vitamina A şi betacarotenul, iar consumul acestui aliment ajută la îmbunătăţirea vederi, prevenirea  cancerului şi a bolilor cardiovasculare, a infecţiilor precum şi la încetinirea procesului de îmbătrânire şi îmbunătăţirea aspectului pielii. Din nefericire, dacă  obişnuieşti să mănânci morcovii cruzi, s-ar putea să nu beneficiezi de toate aceste aspecte.

Potrivit unui studiu eloborat de către Universitatea Columbia şi publicat  în jurnalul „Cancer Epidemiology, Biomarkers &Prevention”, consumul morcovilor gătitiţi faţă de cei cruzi, ajută organismul să absorbă mai bine carotenoidele, fapt  care stimulează sistemul imunitar şi sănătatea inimii reducând riscul de boli. Nu este atât de greu să incluzi morcovii gătiţi în dietă ta zilnică. Ai la dispoziţie o  serie de alegeri gustoase de la supe, garnituri, piureuri sau, îî poţi include în alte feluri de mâncare.

3.Broccoli

Broccoli-ul este un superaliment, bogat în potasiu, folaţi, fibre şi vitaminele A, C, şi B6. De asemenea, potrivit Huffington Post, consumul de broccoli ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la sân sau cel de piele. Cu toate acestea, beneficiile broccoliu-ului sunt reduse dacă nu este consumat în mod corect. Potrivit unui studiu publicat în „The Journal of Agricultural and Food Chemistry”, gătitul la aburi este singura metodă care menţine, şi chiar creşte, capacitatea broccoli-ului de a lupta împotriva cancerului.

În plus, dacă foloseşti alte metode de gătit, cum ar fi fiertul sau prăjitul, vei distruge enzimele care transformă „glucozinolati” în agenţi (izotiocianati antiinflamatorii) care lupta împotriva cancerului.

4. Roşiile

Roşiile conţin cele patru mai mari categorii de carotinoide – alfa şi beta caroten, luteină şi licopen-, potasiu, precum şi vitaminele E şi C. WebMD precizează că roşiile conţin un nivel ridicat de licopen, substanţă care are cea mai ridicată acţiune antioxidantă dintre toate carotinoidele.

Potrivit „The Institute for Vibrant Living”, gătitul roşiilor creşte exponenţial nivelul lor de licopen, ceea ce ajută la reducerea riscurilor de accident vascular cerebral, a unor tipuri de cancer, precum cel de prostată şi cel pancreatic, şi al bolilor cardiovasculare. Pentru a consuma roşiile în mod corect, se recomandă gătirea lor în ulei de măsline. Licopenul este de altfel, solubil în grăsimi, ceea ce însemnă că dietă ta trebuie să conţină grăsimi pentru a putea absorbi în mod corespunzător carotinoidul.

5. Merele şi perele

Merele şi perele sunt printre fructele cele mai benefice care pot fi incluse în alimentaţia zilnică deoarece conţin fibre, minerale şi vitamine. Cel mai bun mod de a le consuma este atunci când sunt coapte. Astfel, în loc să le mănânci imediat după ce le-ai cumpărat, încearcă să aştepţi câteva zile pentru a le da şansă să se coacă până la capăt. Potrivit unui studiu publicat în „Science Daily”, fructele coapte conţin mai mulţi antioxidanţi foarte activi din punct de vedere biochimic.

În timpul procesului de coacere, clorofila din aceste fructe este descompusă, producând aceleaşi nutrienţi care se găsesc în legumele cu frunze verzi. Astfel, în urma procesului de descompunere, antioxindanţii care se regăsesc în merele şi perele coapte sunt mult mai puternici.

6. Căpşunile

Căpşunele sunt o sursă importantă de vitamina C ajutând la creşterea imunităţii organismului. O porţie de căpşune conţine 51,5 mg de vitamina C, jumătate din doza zilnică recomandă. Cu toate acestea, dacă ai obiceiul de a tăia căpşunele înainte de a le consumă, aportul de vitamina C nu va mai fi acelaşi. Potrivit Men’s Health, căpşunele întregi conţin cu 8-12% mai multă vitmina C decât cele care au fost tăiate, deoarece vitamina C începe să se descompună atunci când este expusă la lumină şi oxigen.

Pentru a te asigura că beneficiezi de întreaga cantitate de vitamina C, Men’s Health sugerează păstrarea în frigider a căpşunelor întregi. Temperaturile scăzute ajută de asemenea la menţinerea conţinutului de vitamina C din căpşune.

Sursa: CSID