Succesul într-o competiţie nu ne face întotdeauna mai buni, susţin oamenii de ştiinţă israelieni. Aceştia au demonstrat că persoanele care au câştigat în trecut concursuri deveneau, în timp, mult mai predispuşi la a deveni trişori.
Pentru a testa integritatea concurenţilor, o echipă de cercetători ai Universităţii Evreieşti din Ierusalim şi ai Universităţii Ben-Gurion din Negev, Israel, au studiat comportamentul a 86 de studenţi, care s-au oferit în mod voluntar pentru a se implica într-un joc matematic. În mod concret, fiecare subiect trebuia să privească pe monitorul unui computer, timp de 2,5 secunde, mai multe obiecte. După ce imaginile erau întrerupte, voluntarii trebuiau să estimeze numărul total al obiectelor, urmând ca cea mai bună aproximare să fie declarată câştigătoare.
Apoi, voluntarilor li se cerea să se grupeze în perechi, pentru a se întrece într-un joc cu zaruri. Fiecare competitor era răsplătit ulterior cu o sumă de bani, în funcţie de rezultatul pe care îl obţinea. Dar, dat fiind faptul că scorul era ţinut de fiecare concurent în parte, rezultatul final putea fi falsificat fără nicio problemă. Tocmai aşa s-a şi întâmplat.
Rezultatele experimentului au arătat că subiecţii care câştigaseră iniţial o competiţie, aveau tendinţa ca, mai apoi, să trişeze în timpul jocurilor. Motivul acestui comportament, susţin oamenii de ştiinţă, se regăseşte în încrederea sporită pe care o au cei victorioşi în propria persoană, după ce şi-au asigurat succesul într-un concurs. Acest fapt îi determină să nu mai depună la fel de mult efort pe parcursul înfruntărilor ulterioare, deşi ţin cu tot dinadinsul să le câştige şi pe acestea.
Sursa: upi.com
Vă mai recomandăm şi: Această metodă simplă pentru a învăţa matematica chiar funcţionează. Cum să-ţi ajuţi copiii să rezolve problemele de algebră sau geometrie