Prima SINUCIDERE în direct. ”Respectând politica postului de a vă transmite cele mai sângeroase ştiri, sunteţi pe cale să vedeţi o altă premieră” – VIDEO
Povestea jurnalistei americane Christine Chubbuck, care s-a sinucis în timpul unei emisiuni în direct a televiziunii WXLT Channel 40, este prezentată în două filme care au avut premiera la ediţia din acest an a Festivalului Sundance, informează independent.co.uk.
Primul film este o biografie, intitulată „Christine”, în care rolul jurnalistei este interpretat de actriţa Rebecca Hall, în timp ce al doilea, „Kate Plays Christine”, prezintă pregătirea actriţei Kate Lyn Sheil pentru interpretarea rolului ziaristei într-o peliculă, care nu a fost însă realizată niciodată.
În dimineaţa zilei de 15 iulie 1974, ajungând la sediul televiziunii WXLT Channel 40, care avea o tendinţă din ce în ce mai mare de a transmite ştiri macabre, Chubbuck, în vârstă de 29 de ani, şi-a derutat colegii începându-şi talk-show-ul „Suncoast Digest show” cu un buletin de ştiri.
Jurnalista a vorbit despre trei ştiri de importanţă naţională şi despre un atac armat care a avut loc la un bar local. La finalul buletinului de ştiri, Chubbuck a spus: „Respectând politica postului Channel 40 de a vă transmite cele mai sângeroase ştiri, sunteţi pe cale să vedeţi o altă premieră – o tentativă de suicid”.
Potrivit publicaţiei Sarasota Herald-Tribune, Christine Chubbuck a scos repede un pistol dintr-o plasă de cumpărături aflată în spatele biroului ei şi s-a împuşcat în spatele urechii drepte, căzând peste birou şi prăbuşindu-se apoi pe podea.
Directorul tehnic al televiziunii a schimbat imediat imaginea într-un fundal negru, după care a fost transmis un anunţ standard, urmat de un film.
Chubbuck ar fi spus „tentativă de suicid” pentru a se acoperi în cazul în care nu ar fi murit în urma focului de armă. Însă, acesta nu a fost singurul element premeditat al sinuciderii acesteia.
Directorul de ştiri Mike Simmons a găsit, mai târziu, între documentele jurnalistei, un scenariu complet pentru emisiunea ei din acea zi, care includea o ştire despre moartea sa, care ar fi urmat să fie citită de orice reporter care i-ar fi luat locul.
„Scrisese ceva de genul «Jurnalista TV 40 Christine Chubbuck s-a împuşcat în timpul unei transmisiuni în direct, în această dimineaţă, într-un talk-show al Canalului 40. A fost transportată imediat la Spitalul Sarasota Memorial, unde se află în stare critică»”, a spus Mike Simmons, citat de The Dallas Morning News.
Medicii de la un spital aflat în apropierea sediului televiziunii au declarat că starea jurnalistei a fost, într-adevăr, critică, aceasta încetând din viaţă la sfârşitul acelei zile.
Chubbuck, care s-ar fi sinucis mai degrabă din motive personale decât profesionale, aşa cum a lăsat să se înţeleagă în ultimele sale cuvinte, a cumpărat pistolul cu opt zile înainte de a se împuşca în direct.
„Am întrebat-o de ce crede că are nevoie de un pistol, iar ea a răspuns: «Păi, Rob, am această idee grozavă, m-am gândit să îl aduc la muncă şi să mă împuşc în timpul talk show-ului meu»”, a povestit jurnalistul Rob Smith, care a fost coleg cu Chubbuck la Channel 40.
Emisiunea jurnalistei a fost înregistrată, dar singura casetă care există cu aceasta a fost confiscată de biroul şerifului din Sarasota ca probă, după care a fost transmisă familiei ziaristei.
Christine Chubbuck suferea de depresie de mulţi ani şi a încercat să se sinucidă de mai multe ori. „S-a sinucis pentru că viaţa ei personală nu era suficientă”, a declarat mama jurnalistei.
Ediţia din acest an a Festivalului Sundance a început pe 21 ianuarie şi se va desfăşura până pe 31 ianuarie.
Festivalul de Film Sundance are loc în fiecare an, în Utah, şi este unul dintre cele mai mari evenimente de profil dedicate cinematografiei independente din Statele Unite ale Americii. Festivalul este considerat unul dintre evenimentele de top care ajută la descoperirea unor noi staruri din lumea filmului.
Festivalul Sundance, înfiinţat de actorul Robert Redford pentru a oferi vizibilitate producţiei independente americane şi internaţionale, adeseori eclipsată de marile studiouri, a devenit locul inconturnabil de întâlnire pentru cineaştii independenţi – chiar dacă reprezentanţii Hollywoodului vin adeseori la Sundance pentru a repera viitoarele talente -, dar şi cea mai mare piaţă de film din Statele Unite.
Sursa: Mediafax