Opt oficiali ai Muzeului de Antichităţi Egiptene din Cairo vor fi judecaţi pentru rolul pe care l-au avut în timpul restaurării nereuşite a măştii funerare a lui Tutankhamon. Se pare că în timpul procesului de restaurare, specialiştii au distrus zona corespunzând bărbii faraonului.
Descoperire EPOCALĂ în pereţii casei lui Iuliu Maniu. Stă ascunsă acolo de peste 80 de ani – FOTO
Evenimentul s-a produs în 2014 şi a fost cu atât mai grav cu cât muncitorii au încercat să lipească obiectul pentru a-şi recăpăta forma iniţială. Mai mult decât atât, „restaurarea” s-a făcut cu ajutorul unei răşini epoxidice, ce a lăsat urme vizibile în zonele unde a fost aplicată. Deşi, iniţial, exista temerea că daunele sunt ireversibile, o echipă de experţi germani au reuşit să îndepărteze răşina şi să restaureze masca din aur folosind ceară de albine, acelaşi adeziv pe care l-au folosit şi meşterii din Egiptul Antic.
Masca funerară a faraonului Tutankhamon a fost expusă din nou luna trecută, deşi încă prezintă urme ale îndepărtării lipiciului. Într-o declaraţie dată zilele trecute, autorităţile egiptene au acuzat opt oficiali, inclusiv directorul şi şeful laboratorului de restaurare, care, între timp, şi-au dat demisia din posturile pe care le ocupau. „În încercarea de a remedia daunele produse, muncitorii au folosit instrumente ascuţite, pentru a îndepărta urmele de lipici de pe mască. Astfel, ei au produs deteriorări, ale căror semne nu vor mai putea fi corectate”, susţin reprezentanţii Tribunalului din Cairo.
Florin Piersic: ”Pentru mine e târziu” – VIDEO + FOTO
Conform unei afirmaţii făcute de arheologul Monica Hanna, se pare că turiştii nu vor observa zgârieturile de pe mască. Chiar şi aşa, cercetătoarea acuză că standardele de calitate ale muzeului din capitala egipteană au decăzut foarte mult în ultima perioadă. Problema este cu atât mai importantă cu cât instituţia adăposteşte cea mai mare colecţie de mumii din lume, unele dintre ele aflându-se într-o stare avansată de degradare, datorită condiţiilor precare de conservare.
Soluţia pe care autorităţile de la Cairo o vor lua constă în mutarea unei părţi din această colecţie în două muzee, care vor fi deschise la începutul anului 2018. Este vorba de Marele Muzeu Egiptean şi Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene.
Masca faraonului Tutankhamon a fost descoperită de către reputatul arheolog britanic Howard Carter, în anul 1922. Preţiosul artefact a stârnit fascinaţia pasionaţilor de istorie, devenind, în scurt timp, punctul principal de interes al turismului egiptean.
Sursa: nytimes.com
Începând de mâine, toţi cei care folosesc aceste browsere de Internet se expun unui PERICOL major