Ţi se pare că îmbătrâneşti mai repede decât ar trebui? Poate ar fi timpul să te gândeşti ce obiceiuri zilnice îţi fac mai mult rău decât bine.
Alimentele pe care le mâncăm şi felul în care dormim pot adăuga ani pe faţa noastră şi ne pot scurta viaţa.
Vă prezentăm în continuare treisprezece astfel de obiceiuri dăunătoare:
Faci mai multe lucruri în acelaşi timp
Dacă lista cu lucruri de făcut nu se termină niciodată, stresul vieţii tale haotice ar putea să lase semne asupra organismului. ”Oamenii cred că multitaskingul este bun, însă nu faci nimic cu adevărat, doar creezi mai mult stres”, spune Raymond Casciari, medic la St. Joseph Hospital din Orange, Calif. Mai multe studii arată că stresul cronic duce la eliberarea radicalilor liberi, moleculele instabile care afectează celulele şi care sunt responsabile pentru îmbătrânire. În loc să faci totul în acelaşi timp, doctorul Casciari recomandă să te concentrezi pe fiecare sarcină în parte şi să treci mai departe după ce ai terminat ce aveai de făcut.
Renunţi rar la desert
În afară de adăugarea cătorva kilograme, pofta de dulce se întipăreşte şi pe faţa ta. ”Intern, moleculele de zahăr se ataşează fibrelor proteice în fiecare celulă”, spune medicul dermatologist Susan Stuart. Acest proces, numit glicare, poate duce la pierderea strălucirii pielii, formarea cearcănelor în jurul ochilor, pierderea tonusului, formarea pungilor de sub ochi şi riduri.
Dormi mai puţin de cinci ore pe noapte
Prea puţin somn duce nu doar la cearcăne, ci scurtează şi viaţa, spune doctorul Casciari. ”Somnul de şapte ore este optim”, spune el. Bagă-te în pat mai devreme dacă ai simptome de deprivare de somn, care includ lipsa energiei în timpul zilei, probleme de atenţie sau creştere în greutate.
Îţi plac maratoanele de filme sau seriale
Într-un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine realizat pe 11.000 de australieni cu vârsta peste 25 de ani, cercetătorii au descoperit că pentru fiecare oră de uitat la televizor, adulţii pierd din speranţa de viaţă 22 de minute. Mai mult, oamenii care petrec în medie şase ore în faţa televizorului trăiesc cu cinci ani mai puţin decât cei care nu se uita la TV. ”Efectul are legătură mai mult cu lipsa activităţii decât uitatul la televizor”, spune Casciari. ”Atunci când stai mai mult de 30 de minute, zahărul începe să se depună în celulele din corp, ceea ce duce cel mai probabil la obezitate”. Indiferent dacă te uiţi la televizor sau stai la birou, ridică-te la fiecare 30 de minute pentru a face puţină mişcare.
Petreci mare parte din zi stând
Pericolele unei vieţi sedentare sunt bine ştiute: oamenii care petrec mare parte din zile pe un scaun prezintă un risc crescut de boli de rinichi, de inimă, cancer sau obezitate. Practicarea unui sport previne aceste probleme de sănătate şi lungeşte durata de viaţă, potrivit unui studiu din British Journal of Sports Medicine. Participanţii care făceau exerciţii cel puţin 150 de minute pe săptămână ajungeau să trăiască 10 sau 13 ani mai mult decât cei inactivi.
Nu foloseşti cremă de ochi
Pielea din jurul ochilor este mai subţire decât cea de pe restul feţei şi arată vârsta mai repede, spune doctorul Sturt. Menţinerea zonei ochilor hidratată este foarte importantă. ”Cremele de ochi cele mai eficiente conţin Retin A, o formă a vitaminei A”, mai spune doctorul Sturt. Alţi factori importanţi includ emolienţi, hidratanţi care menţin antioxidanţii, acidul hialuronic şi vitamina C.
Foloseşti cremă de protecţie doar în vacanţă
Îndeplinirea diverselor sarcini, condusul, mersul dintr-un loc în altul ar putea să îţi facă mai mult rău decât o zi la plajă dacă nu foloseşti cremă de protecţie solară, spune profesorul de dermatologie Sarah L. Taylor. ”Principalul factor de îmbătrânire prematură este expunerea la raze ultraviolete”, spune Taylor. ”Lumina UV este prezentă şi când este înnorat sau plouă”, mai spune ea. Protejează-ţi pielea aplicând cremă de protecţie solară oricând ieşi din casă.
Te machiezi prea mult
”Prea mult machiaj, în special cel bazat pe produse uleioase, poate să îţi înfunde porii şi să cauzeze erupţii”, spune doctorul Stuart. În plus, folosirea în exces a produselor cu arome, chimicale iritante şi agenţi de alcool poate usca pielea, eliminând uleiurile naturale şi ducând la formarea ridurilor.
Dormi cu faţa în pernă
Dormitul pe burtă sau pe o parte cu faţa în pernă poate duce la apariţia ridurilor şi la accelerarea procesului de îmbătrânire. O dată cu înaintarea în vărstă, liniile formate pe faţă de la dormitul cu faţa în pernă încep să dispară din ce în ce mai greu, putând deveni permanente. Obişnuieşte-te să dormi pe spate sau investeşte într-o faţă de pernă de satin pentru a evita formarea cutelor.
Menţii o temperatură prea ridicată în casă
Atunci când este foarte frig afară, este tentant să faci cât mai cald în casă, însă acest obicei absoarbe umiditatea din aer, iar pielea are de suferit. Pentru a scăpa de efectele negative, investeşte într-un umidificator. O altă soluţie ar fi punerea unui prosop ud pe calorifer sau păstrarea unui castron cu apă rece în cameră.
Bei cu paiul
Băutul băuturilor închise la culoare cu paiul poate preveni formarea petelor pe dinţi, însă ţuguirea buzelor poate duce la formarea ridurilor premature în jurul gurii. ”Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul fumatului”, spune medicul dermatologist Janet Prystowsky.
Elimini toate grăsimile din alimentaţie
O anumită cantitate de grăsimi este necesară pentru păstrarea unui aspect tânăr, spune nutriţionistul Franci Cohen. ”Acizii graşi Omega 3 care se găsesc în peşte şi anumite alune menţin pielea suplă, prevenind ridurile, şi stimulează atât sănătatea inimii, cât şi a creierului”, spune ea.
Stai cocoşat
O poziţie incorectă în faţa unei tastaturi timp de mai multe ore poate duce în timp la formarea unei posturi proaste permanente, spune medicul chirurg Jeremy Smith. Învaţă-te să stai cum trebuie, verificând de mai multe ori în timpul zile ca urechile, umerii şi şoldurile să formeze o linie dreaptă atunci când stai pe scaun, scrie health.com.