O echipă internaţională de cercetători va efectua în curând analize asupra unor particule cosmice prelevate din interiorul piramidei egiptene din Bent, construită în perioada anilor 2600 î.Hr., de către faraonul Sneferu (2613-2589 î.Hr.). Oamenii de ştiinţă speră să găsească indicii referitoare la modul în care construcţia a fost realizată în urmă cu mai bine de 4600 de ani.
Pe parcursul cercetărilor, specialiştii au amplasat o serie de senzori în interiorul piramidei. Cu ajutorul sistemului folosit, au fost detectate particule subatomice cunoscute sub denumirea de muoni. Aceştia pătrund în mod constant în atmosfera Terrei, din spaţiul cosmic.
În mod concret, muonii sunt produşi în momentul în care radiaţiile cosmice interacţionează cu atomii din atmosfera terestră. Se estimează că peste 10000 de muoni cad într-un singur minut pe o suprafaţă de un metru pătrat, călătorind cu o viteză similară cu cea a luminii. Aceste radiaţii sunt printre cele mai puternice observate până în momentul de faţă, dar, cu toate acestea, ele pot fi absorbite sau deviate de materiale dense precum lutul ars sau piatra.
Astfel, dacă cercetătorii detectează muoni într-un singur loc, dar pentru o perioadă lungă lungă de timp, ei vor putea folosi informaţiile primite pentru a concepe o hartă a răspândirii particulelor în interiorul materialelor de construcţie. Această tehnică este cunoscută sub denumirea de radiografie cu muoni şi este folosită în general pentru a carta structura interioară a vulcanilor.
„Pentru construirea piramidelor, nu există o teorie confirmată 100% prin dovezi. Toate teoriile au caracterul unor simple ipoteze”, a declarat Hany Helal, vicepreşedintele Institutului de Inovaţie în Domeniul Protejării Patrimoniului Cultural din Egipt. „În momentul de faţă, încercăm să folosim tehnologia pe care o avem pentru a confirma, a susţine sau a combate ipotezele referitoare la construirea piramidelor”, a adăugat specialistul.
Prin intermediul detectării particulelor cosmice, echipa de cercetători va putea observa densitatea zonelor din interiorul piramidei. Egiptologii speră ca rezultatele analizelor să-i ajute la descifrarea misterelor legate de construirea acestor structuri antice.
Piramida din Bent este localizată la circa 40 de kilometri sud de Cairo şi se presupune că a fost construită de faraonul Sneferu în urmă cu peste 4600 de ani. Clădirea este importantă deoarece se presupune că a reprezentat prima încercare a egiptenilor de a crea o piramidă cu faţete plate, spre deosebire de monumentele funerare anterioare construite în trepte.
Sursa: sciencealert.com